SAD razmatraju veću podršku bankama

SAD razmatraju veću podršku bankama

Američke vlasti razmatraju proširenje kreditne linije za hitne slučajeve koja bi bankama ponudila veću podršku, u nastojanju da bi Prvoj republičkoj banci dalo više vremena da ojača svoj bilans stanja, izvestio je Blumberg njuz u subotu.

Sva razmatranja su u ranoj fazi i proširenje programa hitnih pozajmica Federalnih rezervi jedno je od mnogih razmatranja zvaničnika da podrže zajmodavca koji nije uspeo, navodi se u izveštaju, citirajući ljude koji poznaju situaciju.

Iako bi se sve promene u Fed-ovim ponudama likvidnosti odnosile na sve kvalifikovane korisnike, prilagođavanja bi se mogla osmisliti kako bi se osiguralo da First Republic ima koristi od promena, rekao je Blumberg.

Predstavnici Ministarstva finansija SAD, Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) i Prve republičke banke odbili su da komentarišu. Federalne rezerve nisu odmah odgovorile na Rojtersov zahtev za komentar.

Američke banke su tražile rekordne količine hitne likvidnosti od Federalnih rezervi u poslednjih mesec dana nakon propasti Silicijumske doline banke i banke Signature.

Ranije ovog meseca, ekonomski tim predsednika SAD Džoa Bajdena radio je sa regulatorima na uspostavljanju mera za podršku bankarskom sistemu, uključujući uspostavljanje novog sredstva da se bankama omogući pristup hitnim fondovima i da se bankama olakša pozajmljivanje od FED-a u hitnim slučajevima.