Više od 20 mrtvih nakon tornada širom Misisipija

Više od 20 mrtvih nakon tornada širom Misisipija

Spasioci su u subotu pročešljali ruševine nakon što je snažna oluja zahvatila Misisipi preko noći, usmrtivši najmanje 25 ljudi tamo i još jednu u Alabami, sravnivši sa zemljom desetine zgrada i izazvavši najmanje jedan razorni tornado, piše Rojters.

Prema preliminarnim informacijama, tornado je ostao na tlu oko sat vremena i presekao je put razaranja dug oko 274 km, rekao je Nikolas Prajs, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Džeksonu, Misisipi.

Video snimljen u gradu Roling Fork, gradu sa 1.700 stanovnika na zapadu Misisipija koji je najteže pogođen, prikazuje kuće pretvorene u ruševine, debla drveća polomljene kao granje i automobile koji su bačeni u stranu. Gradski vodotoranj ležao je uvijen na zemlji.

Guverner Tejt Rivs, koji je posetio grad Silver Siti pogođen tornadom, proglasio je vanredno stanje u pogođenim oblastima.

„Razmere štete i gubitka su evidentne svuda danas pogođene“, napisao je on na Tviteru. „Kuće, preduzeća… čitave zajednice.“

U Alabami, koju je takođe pogodila ista oluja, spasioci su izvukli čoveka iz blata kada mu se prevrnula prikolica, ali je muškarac preminuo od zadobijenih povreda, saopštila je kancelarija šerifa okruga Morgan. Činilo se da je to jedini prijavljeni smrtni slučaj u toj državi u subotu popodne.

Američki predsednik Džo Bajden opisao je slike iz Misisipija kao „srceparajuće“ i rekao je u saopštenju da je razgovarao sa Rivsom i izrazio saučešće i punu saveznu podršku za oporavak.

„Onima koji su pogođeni ovim razornim olujama, kao i onima koji prvi reaguju i osoblju za hitne slučajeve koji rade da pomognu svojim sugrađanima Amerikancima, učinićemo sve što možemo da pomognemo“, rekao je Bajden. „Bićemo tamo koliko god bude potrebno. Radićemo zajedno na pružanju podrške koja vam je potrebna za oporavak.“

Direktorka Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) Deanne Crisvell otputovaće u nedelju u Misisipi, saopštila je Bela kuća. Krizvel je rekla za Si-En-En da FEMA već ima osoblje na terenu i da američki Crveni krst pomaže da se postave skloništa za ljude čiji su domovi uništeni.

Agencija za hitne slučajeve Misisipija saopštila je u subotu popodne da je broj poginulih porastao na 25, a da je više desetina povređeno. Četiri osobe koje su ranije prijavljene kao nestale su locirane, saopštila je agencija.

Najmanje 12 od tih smrtnih slučajeva dogodilo se u Roling Forku, rekao je gradonačelnik Eldridž Voker za CNN ranije tokom dana.

„Moj grad je nestao, ali mi smo otporni“, rekao je Voker na CNN-u. „Vratićemo se jaki.

Džaret Braun, volonter organizacije za reagovanje na katastrofe Tim Rubikon koji je putovao u Roling Fork, rekao je za Rojters da šteta pokazuje da je oluja bila neizbežna za neke stanovnike.

„U nekim od ovih oblasti nije bilo sigurnog mesta na koje bi se moglo otići“, rekao je on putem video poziva.

Džeremi Mekoj, policajac u susednom okrugu Jazu koji je otišao u Roling Fork da pomogne u spasilačkim naporima, rekao je za CNN o sumornoj situaciji na zemlji i gazenju eksera u ruševinama.

„Nikada nisam video ništa slično“, rekao je Mekoj. „Nadate se da ćete čuti nekoga kako zove, plač bebe, lajanje psa ili nešto slično, ali ništa ne čujete.

Tim i Trejsi Harden, vlasnici Chuck’s Dairi Barn u Rolling Forku, rekli su u objavi na Fejsbuku da su se sakrili u maloj hladnjači minut pre nego što je tornado srušio njihovu zgradu.

„Zauvek zahvalni kupcu sa slomljenom rukom koja je nastavila da ide i sve nas oslobodila hladnjaka“, napisali su.

Nacionalna meteorološka služba je rasporedila timove da procene štetu i utvrde koliko je tornada palo, prema Prajsu, meteorologu.

Najmanje 24 izveštaja o tornadima, koji se protežu od zapadnog Misisipija do Alabame, poslali su Nacionalnoj meteorološkoj službi u petak uveče i u subotu ujutro od strane lovca na oluje i posmatrača.