Rusija: Prekršen sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Rusija: Prekršen sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžanske snage prekršile su mirovni sporazum između Bakua i Jerevana iz 2020. uz posredovanje Rusije, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane. Ruske mirovne snage stacionirane u spornom regionu Nagorno-Karabaha sada istražuju incident, dodaje se.

U subotu je azerbejdžanska vojna jedinica prešla liniju kontakta postavljenu sporazumom iz 2020. i zauzela lokalno uzvišenje, navodi se u saopštenju koje je objavilo ministarstvo. Azerbejdžanske snage su tada započele terenske radove u tom području.

Ruske mirovne snage su tada zahtevale od Azerbejdžana da povuče svoje trupe nazad u skladu sa mirovnim sporazumom. „Komandanti ruskih mirovnih snaga preduzimaju mere da spreče eskalaciju krize i spreče zaraćene strane u pokretanju… provokacija“, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da je u to područje poslata i patrola.

Nejasno je da li su azerbejdžanske trupe ispunile zahteve mirovnih snaga od subote uveče. Baku i Jerevan su zaključani u decenijama starom sporu oko Nagorno-Karabaha, oblasti koja je deo Azerbejdžana, ali ima uglavnom etničko jermensko stanovništvo.

Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Bakua početkom 1990-ih i od tada uživa podršku Jerevana. 2020. godine, dve nacije su vodile 44-dnevni rat, koji se završio primirjem koje je posredovala i nadgledala Rusija. Moskva je poslala mirovne snage u to područje kao deo sporazuma.

Od tada je došlo do sporadičnih rasplamsavanja sukoba, što je rezultiralo sukobima na granicama. Velika epidemija dogodila se prošlog septembra i odnela živote na desetine vojnika sa obe strane.

Sporazumi koje je posredovala Rusija uključuju razgraničenje granica dva suseda, otvaranje transportnih ruta i uspostavljanje kontakata između civilnih grupa, zakonodavaca i verskih vođa iz dve zemlje. Moskva je više puta govorila da je spremna da dalje doprinese mirovnom procesu.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je jermenski premijer Nikol Pašinjan najavio da će Jerevan i Baku sklopiti mirovni sporazum, dodajući da neće biti nove eskalacije.