Blinken: Kina još uvek nije prešla liniju smrtonosne pomoći

Blinken: Kina još uvek nije prešla liniju smrtonosne pomoći

Kina „veoma pažljivo“ prati kako Vašington i svet odgovaraju na rusku invaziju na Ukrajinu, ali još uvek nije prešla granicu pružanja smrtonosne pomoći Moskvi, izjavio je u sredu američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

Govoreći nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, Blinken je na saslušanju u Senatu rekao da bi, ako bi Rusiji bilo dozvoljeno da nekažnjeno napada svog suseda, „otvorila Pandorinu kutiju“ za potencijalne agresore i dovela do „svet sukoba“.

„Ulozi u Ukrajini prevazilaze Ukrajinu… Mislim da ima dubok uticaj na Aziju, na primer“, rekao je Blinken, napominjući da su Japan i Južna Koreja bile glavne pristalice Ukrajine u sukobu.

Međutim, on je rekao da ne veruje da Kina pruža smrtonosnu pomoć Moskvi.

„Dok razgovaramo danas, nismo ih videli da prelaze tu granicu“, rekao je Blinken na saslušanju podkomiteta Senata za izdvajanja, što je prvo od četiri puta kada će svedočiti pred odborima Kongresa ove nedelje.

Blinken je svedočio kasnije u sredu pred Komitetom za spoljne poslove Senata.

Ruska invazija dovela je do debata o tome kako će rat uticati na kinesko vojno razmišljanje o Tajvanu, samoupravnom ostrvu koje Peking vidi kao suverenu kinesku teritoriju.

„Mislim da ako Kina ovo posmatra – a oni to posmatraju veoma pažljivo – izvući će pouke o tome kako se svet okuplja, ili ne, da bi se suprotstavio ovoj agresiji“, rekao je Blinken.

Si i ruski predsednik Vladimir Putin pozdravili su se kao „dragi prijatelj“ kada su se sastali u Kremlju i razgovarali o predlozima Kine za rešenje ukrajinskog sukoba.

„Oni imaju brak iz interesa – nisam siguran da li je to ubeđenje. Rusija je veoma mlađi partner u ovoj vezi“, rekao je Blinken.

On je rekao da je politička i materijalna podrška Kine Rusiji u suprotnosti sa interesima Vašingtona.

Blinken je rekao zakonodavcima da su Stejt departmentu i američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) potreban ceo budžetski zahtev predsednika Džoa Bajdena – povećanje od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu – da bi se suočili sa pretnjama koje predstavljaju Rusija i Kina.

„Svet nakon Hladnog rata je gotov, a u toku je intenzivna konkurencija da se odredi šta sledi“, rekao je Blinken.

Državni sekretar je pozvao sve članove Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da se pridržavaju naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sjedinjene Države nisu članica MKS-a.