Norveški savet za izbeglice da obezbedi finansijsku pomoć preseljenim preduzećima

Norveški savet za izbeglice da obezbedi finansijsku pomoć preseljenim preduzećima

Ministarstvo ekonomije Ukrajine potpisalo je memorandum o razumevanju sa Norveškim savetom za izbeglice u vezi sa pružanjem finansijske pomoći izmeštenim preduzećima, saopštila pres služba ministarstva, prenosi Ukrinform.

„Zbog vojne agresije Rusije na Ukrajinu, preduzeća su bila prinuđena da se presele iz regiona u kojima se vode aktivna neprijateljstva u bezbednije. Do danas je 800 preduzeća izmešteno uz podršku države, a 80 odsto njih već radi na svom nove lokacije. Memorandum o razumevanju potpisan sa Norveškim savetom za izbeglice omogućiće pružanje dodatne pomoći, posebno finansijske pomoći takvim preduzećima kako bi se brzo prilagodila i povećala proizvodne kapacitete u novim regionima“, reka je prvi potpredsednik ukrajinske vlade, ministar ekonomije Julija Sviridenko.

Memorandumom je predviđeno da Ministarstvo ekonomije Ukrajine dostavi Norveškom savetu za izbeglice (NRC) informacije o izmeštenim preduzećima, a NRC će potom samostalno izabrati preduzeća za pružanje finansijske i druge vrste pomoći. Primarni kriterijumi za izbor uključuju preseljenje kompanije u region Lavov ili Ternopolj, jasne poslovne ideje i potencijal za otvaranje radnih mesta, posebno među mladim ljudima, ženama i osobama sa invaliditetom.

U okviru memoranduma, NRC planira da pruži direktnu pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima tokom 12 meseci.