Vereščuk pozvala rusku ombudsmanku da dostavi spiskove svih ukrajinskih siročadi odvedenih u Rusiju

Vereščuk pozvala rusku ombudsmanku da dostavi spiskove svih ukrajinskih siročadi odvedenih u Rusiju

Potpredsednica Vlade – ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irina Vereščuk javno poziva rusku ombudsmanku Tatjanu Moskalkovu da preda spiskove svih siročadi koji su državljani Ukrajine.

„Javno se obraćam ruskoj komesarki za ljudska prava Tatjani Moskalkovoj i ruskoj komesarki za prava deteta Mariji Lvovoj-Belovoj. Predlažem da ukrajinskoj strani odmah dostave spiskove svih siročadi i dece lišene roditeljskog staranja, koja su bila državljani Ukrajine. starosti do i uključujući 18 godina 24. februara 2022.“, objavila je Vereščuk na Telegramu.

Ona je takođe pozvala Moskalkovu i Lvovu-Belovu da ukrajinskoj strani odmah dostave spiskove svih siročadi i dece lišene roditeljskog staranja, koja se trenutno nalaze na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, kao i one koja su odvedena na rusku teritoriju.

Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec izjavio je da bi na teritoriji Rusije moglo biti oko 150.000 ilegalno deportovane ukrajinske dece. Od 16. februara na teritoriji Ruske Federacije ima 16.207 zvanično verifikovane dece.