Loš san u srednjim godinama može uticati na zdravlje mozga

Loš san u srednjim godinama može uticati na zdravlje mozga

Loš san u srednjim godinama može imati negativan uticaj na zdravlje mozga, prema novoj studiji istraživača sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU).

Studija je proučavala navike spavanja preko 29.000 ljudi starosti između 37 i 73 godine i mogla bi da pruži osnovu za pomoć u borbi protiv velikih bolesti poput demencije.

Prema rečima glavnog autora i dr. kandidata dr Tergel Namsrai, nije samo nedostatak sna ono što može narušiti zdravlje mozga. „Spavanje više od devet sati dnevno ili manje od šest sati bilo je povezano sa manjim volumenom mozga i kognitivnim merama – ključnim za stvari kao što su vreme reakcije i pamćenje“, rekao je dr Namsrai. „Dnevno dremanje je takođe povezano sa nekim od ovih pokazatelja narušenog zdravlja mozga.

Dr Namsrai je rekao da je potrebno više pažnje posvetiti vezama između sna i zdravlja mozga, kao i više istraživanja o načinima za poboljšanje sna. „Mehanizmi koji leže u osnovi veze između sna i zdravlja mozga nisu dobro shvaćeni – ima mnogo posla koji treba da se uradi“, rekla je ona. „Ali naša studija pokazuje da bi to moglo biti važna meta ako želimo da poboljšamo zdravlje mozga u starosti i odložimo početak demencije.“

Demencija je među vodećim uzrocima smrti širom sveta i očekuje se da će do 2050. godine uticati na 150 miliona ljudi. Trenutno ne postoji lek, što čini identifikaciju faktora rizika još važnijim.

„Oko 20 do 40% slučajeva demencije može se pripisati promenljivim, negenetskim faktorima“, rekao je dr Namsrai. „Najpoznatije od njih uključuju pušenje, zloupotrebu alkohola i gojaznost. Ali san je faktor rizika koji se pojavljuje.“