Španija: Budući vlasnici pasa moraju proći posebnu obuku

Španija: Budući vlasnici pasa moraju proći posebnu obuku

Španski parlament usvojio je u četvrtak zakon o zaštiti životinja i izmenio krivični zakon kako bi predvideo strože kazne za okrutnost prema kućnim ljubimcima, prenosi „Evropska istina“.

Kako je najavio ministar za socijalna prava Španije Jone Belara, to je prvi zakon o pravima životinja u istoriji zemlje, kojim će biti stavljena tačka na „nekažnjavanje okrutnosti prema životinjama, što je dostignuće koje odgovara osećanjima naših sugrađani.“

Dokument, između ostalog, obavezuje sve koji planiraju da nabave psa da prođu specijalnu obuku i uvodi zabranu ostavljanja životinje na miru duže od 24 sata.

Zakon takođe zahteva od vlasnika da sterilišu mačke kako bi kontrolisali njihov natalitet i sprečili da neželjeni mačići budu ubijeni ili bačeni na ulicu.

Izmenama u krivičnom zakonu Španije predviđena je veća kazna za okrutnost prema životinjama – od godinu i po dana zatvora ako životinji treba veterinarsko lečenje do tri godine ako životinja ugine pod „otežavajućim okolnostima“.

Do sada je najstroža kazna bila godinu i po dana iza rešetaka u slučaju uginuća životinje.

Novo špansko zakonodavstvo se uglavnom odnosi na kućne ljubimce i ne obuhvata životinje koje se uzgajaju za klanje ili lovačke pse.

Ovo poslednje je izazvalo raskol u koalicionoj vladi Španije. Dok je krajnje levičarska partija Podemos podržala proširenje zakona na lovačke pse, Socijalistička partija premijera Pedra Sančeza odbacila je predlog.

Španija je pre više od godinu dana donela zakon koji po prvi put priznaje životinje kao „živa, osećajna bića“, a ne samo objekte, dozvoljavajući zajedničko starateljstvo nad kućnim ljubimcima u brakorazvodnim slučajevima.