Kineske kompanije prodavale su puške i pancire Ruskoj Federaciji tokom rata u Ukrajini

Kineske kompanije prodavale su puške i pancire Ruskoj Federaciji tokom rata u Ukrajini

Tokom 2022. godine, nekoliko kineskih kompanija, uključujući i jednu koja je povezana sa vladom zemlje, isporučilo je 1.000 jurišnih pušaka i druge opreme koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe – uključujući delove za bespilotne letelice i pancire – ruskim preduzećima, prenosi „Evropska pravda” u članku Politiko, koji se poziva na relevantne carinske i trgovinske podatke.

Prema njihovim rečima, isporuka robe iz Kine u Rusiju odvijala se tokom juna-decembra 2022. godine. Između ostalog, jedan od najvećih kineskih državnih odbrambenih izvođača, China North Industries Group Corporation Limited, u junu 2022. godine poslao je puške CK-A ruskoj kompaniji Techkrim, koja sarađuje sa ruskom državom i vojskom.

CK-As, napravljene po uzoru na M16, ali označene kao „civilne lovačke puške“, navodno koriste paravojna policija u Kini i oružane snage od Filipina do Južnog Sudana i Paragvaja.

Da-Jiang Innovations Science & Technologi Co., takođe poznat kao DJI, isporučio je delove za bespilotne letelice — baterije i kamere — preko Ujedinjenih Arapskih Emirata malom ruskom distributeru u novembru i decembru 2022. DJI je pod američkim sankcijama od 2021. jer je kineskoj državi obezbedio bespilotne letelice za nadgledanje Ujgurske manjine u Sinđijangu.

Takođe, u decembru 2022. Rusija je uspela da uveze više od 800 tona pancira u vrednosti od oko 10 miliona dolara. Ove pancire je proizvela turska kompanija Ariteks, a većina ih je uvezena direktno iz Turske, mada su neki u Rusiju stigli preko Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rusija je takođe uvezla pancire od kineske kompanije Ksinking Guangzhou Import & Ekport Co.

Kao što znate, Rusija se mnogo meseci oslanjala na druge zemlje, uključujući Kinu, u pogledu opreme za navigaciju, satelitskih snimaka, komponenti vozila i drugih sirovina kako bi pomogla u podršci jednogodišnjem ratu predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Iako carinski i trgovinski podaci ne ukazuju na to da Peking prodaje velike količine oružja Moskvi posebno da bi podržao svoje ratne napore, oni pokazuju da Kina isporučuje ruskim kompanijama ranije neprijavljenu opremu „dvostruke namene“ – odnosno komercijalnu robu koja se takođe može koristiti na ratištu u Ukrajini, napominje Politico.

Mediji su ranije preneli da SAD imaju obaveštajne podatke da kineska vlada razmatra da isporuči Rusiji bespilotne letelice i municiju za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Bela kuća je saopštila da je Kini jasno stavila do znanja iza zatvorenih vrata da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako pruži smrtonosnu pomoć Rusiji.