Američki senatori vrše pritisak na Pentagon da pošalje F-16 u Ukrajinu

Američki senatori vrše pritisak na Pentagon da pošalje F-16 u Ukrajinu

Dvostranačka grupa senatora vrši pritisak na šefa Pentagona da pruži više informacija o tome šta je potrebno za slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, navodi se u pismu osam senatora ministru odbrane Lojdu Ostinu, prenosi „Evropska pravda”.

Sukob između Rusije i Ukrajine je „sada u kritičnoj fazi“, napisali su senatori, tvrdeći da bi borbeni avioni F-16 mogli da daju prednost Kijevu dok se ruska invazija u punom obimu nastavlja već drugu godinu.

„Nakon što smo razgovarali sa američkim, ukrajinskim i stranim liderima koji su radili na podršci Ukrajini na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prošlog meseca, verujemo da bi SAD trebalo pažljivo da razmotre da obezbede Ukrajini F-16“, napisali su senatori.

„Ovo bi bila značajna pomoć koja bi mogla da promeni pravila igre na bojnom polju“, navodi se u pismu.

Organizator pisma bio je senator Mark Keli (Arizona).

Senatori su zatražili od Ostina da im do kraja nedelje dostavi procenu različitih faktora neophodnih za uspešan transfer F-16 u Ukrajinu.

Među pitanjima koja su zakonodavci postavili jeste koliko visoko ukrajinski zvaničnici ocenjuju borbene avione kada podnose zahteve za oružje, i odakle bi lovci F-16, ako budu odobreni, mogli doći — iz nove proizvodnje ili iz postojećih zaliha. Takođe su se raspitivali o proceni vojske o uticaju F-16 na sukob i o tome koliko brzo će ukrajinski piloti moći da nauče da upravljaju lovcima.

Grupa senatora pozdravila je vest da su dva ukrajinska pilota došla u SAD na procenu borbenih veština u bazi Nacionalne garde Morris Air u Tusonu, Kelijevoj matičnoj državi, koju su nazvali „kritičnim korakom u utvrđivanju” njihove spremnosti da lete na F- 16.

Pismo su potpisali i demokrate Temi Dakvort iz Ilinoisa, Tim Kejn iz Virdžinije, Martin Hajnrih iz Novog Meksika i Džeki Rozen iz Nevade, kao i republikanci Liza Murkovski sa Aljaske, Tomi Tubervil iz Alabame i Ted Bad iz Severne Karoline.

Dvostranački napori da se Bajdenova administracija ubedi da pošalje F-16 ili ohrabri druge zemlje da ih pošalju u Ukrajinu potkrepljeni su procenama poput one generala Kristofera Kavolija, najvišeg komandanta SAD i NATO-a u Evropi. Kavoli je rekao poslanicima iza zatvorenih vrata na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prošlog meseca da bi obezbeđivanje modernog naoružanja, uključujući borbene avione F-16 i rakete dugog dometa, moglo pomoći u jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

Ali visoki civilni zvaničnici, uključujući Bajdena i savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, kažu da borbeni avioni nisu hitna potreba na bojnom polju u poređenju sa drugim opcijama.

Šef politike Pentagona Kolin Kal takođe je podržao stav administracije, rekavši prošlog meseca Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma da je najoptimističnije vreme isporuke za starije F-16 oko 18 meseci, dok bi proizvodnja novih aviona mogla da potraje tri do šest godina. .

„Ovo je prioritet za Ukrajince, ali nije među njihova tri prva prioriteta“, svedoči Kal: „Njihovi prioriteti su sistemi PVO… artiljerija i vatreno oružje, o čemu smo razgovarali, kao i oklopna vozila i mehanizovana vozila. sistema“.

Pismo Senata usledilo je nakon pokušaja dve stranke u Predstavničkom domu, na čelu sa demokratom iz Mejna Džaredom Goldenom, da ubede Bajdena da pošalje F-16 ili slične avione u Kijev.

Dan ranije SAD su još jednom napomenule da se neće protiviti odluci drugih zemalja da prebace borbene avione Ukrajini.

Predsednik Poljske Andžej Duda ranije je izjavio da je Varšava spremna da u okviru međunarodne koalicije prebaci u Ukrajinu svoje borbene avione MiG-29. On je izrazio uverenje da će Ukrajina u budućnosti dobiti avione F-16.