Unionisti u Severnoj Irskoj kritikovali sporazum između Britanije i EU

Unionisti u Severnoj Irskoj kritikovali sporazum između Britanije i EU

Lider Demokratske unionističke partije Severne Irske Džefri Donaldson kritikovao je sporazum između EU i Britanije o pravilima za kretanje robe u regionu nakon Bregzita, ali u terminima koji i dalje ostavljaju prostor za dogovor, prenosi Politiko.

Donaldson je zapravo otišao u SAD da prikupi podršku za unionističku poziciju, ali saveznika u DUP-u praktično nema, a Bajdenova administracija je jasno stavila do znanja da se zalaže za deblokadu rada vlade Severne Irske i smatra da je vreme je da sindikalisti prestanu da opstruišu ovo.

Donaldson je rekao da se Vindzorski okvirni sporazum „ne bavi nekim od fundamentalnih problema“ regiona i da mu je potrebno „dalja pojašnjenja, dorade i promene“.

Prema njegovom mišljenju, sporazum nije u potpunosti otklonio pitanje da se podriva ustavna unija Severne Irske sa Britanijom; nema jasnoće kako će roba „zelenog koridora” – koja je namenjena prodaji u Severnoj Irskoj – proći kroz luke bez ikakvih provera; i dalje postoji rizik od regulatorne nekompatibilnosti tržišta u Severnoj Irskoj sa ostatkom Britanije, a kompanije u regionu su prinuđene da se pridržavaju određenih zakona EU „čak i ako trguju unutar Ujedinjenog Kraljevstva”. Osim toga, Donaldson je izrazio sumnju da li će poslanicima regiona zaista biti data mogućnost da blokiraju primenu budućih izmena trgovinskog zakonodavstva EU u regionu.

Tvrdolinijski među unionistima pozdravili su Donaldsonovu najnoviju izjavu kao signal da će stranka ipak odbaciti kompromis.

Ranije su unionisti rekli da im je potrebno najmanje mesec dana da se dogovore o svom stavu u vezi sa sporazumom Britanije i EU.

Kao što znate, London i Brisel su posle višemesečnih pregovora postigli kompromis o možda najbolnijem pitanju bilateralnih odnosa.

Dokument, nazvan Vindzorski okvir, osmišljen je da zatvori najveći problem koji je nastao zbog Bregzita: pitanje trgovine kroz Severnu Irsku. Uprkos činjenici da je London završio izlazak iz EU 2020. godine, rešenje za ovaj problem nije bilo moguće.

O suštini novog severnoirskog kompromisa i kakve će posledice imati po britanska ostrva – pročitajte u članku novinara „Evropske pravde” Oleha Pavljuka Kraj „večnog Bregzita”: sve o novim uslovima razvoda Britanije od EU u vezi sa Severnom Irskom.