Bajden nagoveštava nacionalni zakon o transrodnim osobama

Bajden nagoveštava nacionalni zakon o transrodnim osobama

Predsednik SAD Džo Bajden je sugerisao da će Kongres možda morati da usvoji savezni zakon koji štiti prava transrodnih osoba kako bi sprečio ograničenja poput onih nedavno nametnutih na Floridi, koja je nazvao „okrutnim“.

„Način na koji to radimo je da vodimo računa da usvojimo zakone kao što smo doneli istopolne brakove“, rekao je Bajden u ponedeljak u snimku u kojem je pretpregledao svoj intervju za „The Daili Shov“. „Ako se petljate sa tim, kršite zakon i bićete pozvani na odgovornost.

Bajden nije precizirao koju zaštitu bi savezna vlada trebalo da donese, iako je u prošlosti rekao da transrodni Amerikanci treba da imaju „svako pojedinačno pravo, uključujući korišćenje kupatila za vaš rodni identitet u javnosti“. Ograničavanje takvih prava je pravno i moralno pogrešno, rekao je prošle jeseni.

Predsednik je za kritiku izdvojio ograničenja nametnuta na Floridi, gde je guverner Ron DeSantis rekao zabranu operacija promene pola i blokatora puberteta za decu. DeSantis, favorit za predsedničku nominaciju Republikanske stranke 2024, takođe se založio za zabranu bioloških dečaka da se takmiče u sportovima za devojčice.

„Ono što se dešava na Floridi je, kako bi moja majka rekla, ’blizu grešnog‘“, rekao je Bajden. „Mislim, jednostavno je strašno to što rade. To nije kao, znate, da se dete jednog jutra probudi i kaže: „Znaš, odlučio sam da želim da postanem muškarac ili želim da postanem žena. Mislim, o čemu oni razmišljaju ovde? Oni su ljudska bića, vole, imaju osećanja, imaju sklonosti… To je okrutno.”

Kongres, koji su tada kontrolisali demokrate, usvojio je prošlog decembra zakon kojim se legalizuju istopolni i međurasni brakovi. Istopolni brakovi su već bili legalni širom zemlje, što odražava odluku Vrhovnog suda SAD iz juna 2015. kojom su ukinute sve državne zabrane i ograničenja za takve zajednice. Međurasni brakovi su legalni širom zemlje i zaštićeni ustavom od 1967. godine.

Anketa Rojters/Ipsos objavljena prošlog meseca pokazala je da američki birači više vole DeSantisa u odnosu na Bajdena sa razlikom od 41%-38% na predsedničkim izborima 2024. godine. Međutim, guverner Floride će prvo morati da dobije nominaciju svoje stranke. U međusobnoj trci sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, DeSantis bi pobedio sa razlikom od 45%-41%, prema anketi Yahoo News/YouGov.