Folksvagen bira Kanadu za prvu fabriku baterijskih ćelija van Evrope

Folksvagen bira Kanadu za prvu fabriku baterijskih ćelija van Evrope

Folksvagen je izabrao Kanadu da izgradi svoju prvu fabriku baterijskih ćelija van Evrope, dajući svojim automobilima pristup kanadskim i američkim subvencijama dok radi na lokalizaciji lanca proizvodnje električnih vozila u regionu, preneo je Rojters.

Folksvagen AG je u decembru potvrdio da traži lokacije za kanadsku fabriku, šest meseci nakon što je potpisao memorandum o razumevanju sa zemljom kako bi se obezbedio pristup ključnim sirovinama za baterije.

Kanada, dom velikog rudarskog sektora za minerale, uključujući litijum, nikl i kobalt, pokušava da pridobije kompanije koje su uključene u sve nivoe lanca snabdevanja električnim vozilima putem fonda zelene tehnologije vrednog više milijardi dolara, dok svet nastoji da smanji emisije ugljenika.

VV se pridružuje zajedničkom preduzeću Stellantis NV i LG Energi Solutions u izgradnji lanca snabdevanja EV baterijama u Kanadi, pošto evropski proizvođači automobila nastoje da izvuku korist iz američkog zakona o klimi koji zahteva da se 50% komponenti EV baterija proizvodi na severu Amerika za vozila koja se kvalifikuju za poreske kredite do 7.500 dolara.

Kanadski savezni ministar za inovacije, Fransoa-Filip Šampanj, nazvao je VV fabriku baterija „domaćim pogonom za Kanadu“ i rekao da je to „najveća pojedinačna investicija u automobilskom sektoru u istoriji Kanade“, ne iznoseći detalje.

Fabrika će biti smeštena u gradu Sent Tomas, oko 195 km (120 milja) severoistočno od Detroita, koji se nalazi preko puta reke Detroit preko puta Vindzora, Ontario. Dva grada povezuje most Ambasador.

„Mislim da svi veliki proizvođači razumeju da je Kanada pravo mesto za to, ako treba da ozeliš lanac snabdevanja“, rekao je Šampanj.

Hemijski gigant BASF (BASFn.DE) je pre godinu dana takođe obezbedio zemljište u Kanadi za planirano postrojenje za baterijske materijale za bolje opsluživanje tržišta električnih vozila u SAD i Meksiku.

To takođe odražava napore evropskih kompanija da prošire svoje prisustvo u SAD, željne da iskoriste velikodušni Zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji je prošle godine pokrenuo predsednik Džo Bajden.

Automobili sa baterijama sa planirane lokacije Folksvagena takođe će se kvalifikovati za subvencije IRA, dodeljene vozilima sa baterijom napravljenom sa minimalnim udelom kritičnih minerala izvađenih ili prerađenih u Sjedinjenim Državama ili zemlji sa američkim sporazumom o slobodnoj trgovini, ili reciklirano u Severnoj Americi.

VV-ovo saopštenje nije preciziralo veličinu investicije ili kapacitet nove fabrike, ali je član odbora Tomas Šmal u avgustu rekao da kompanija cilja 20 gigavat sati kapaciteta na svojoj prvoj lokaciji u Severnoj Americi.

Folksvagen je dugo rekao da radi na uspostavljanju regionalnih lanaca snabdevanja u Evropi, Severnoj Americi i Kini za proizvodnju električnih vozila u svetlu visokih transportnih i logističkih troškova, rizika u lancu snabdevanja i geopolitičkih tenzija.

IRA je dala Folksvagenu podsticaj da daje prioritet odlukama o severnoameričkim investicijama, saopštila je prošle nedelje, dodajući da su planovi za fabrike baterija u Evropi još uvek na snazi, ali će sačekati da vidi da li će biti boljih podsticaja.