Sunak će pozvati Bajdena na godišnjicu mira u Severnoj Irskoj

Sunak će pozvati Bajdena na godišnjicu mira u Severnoj Irskoj

Britanski premijer Riši Sunak pozvaće američkog predsednika Džoa Bajdena u Severnu Irsku u aprilu da pomogne u proslavi 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak, koji je u velikoj meri okončao tri decenije političkog nasilja, prenosi Rojters.

Sunak je u nedelju rekao da će uputiti zvaničan poziv za proslave, koje bi trebalo da se održe sredinom aprila.

„Radoću da ga pozovem da dođe“, rekao je on novinarima u svom avionu dok je leteo u Sjedinjene Države na sastanke sa Bajdenom i Entonijem Albanezom, premijerom Australije. „To još nije potvrđeno. Ali to će biti nešto o čemu ću očigledno razgovarati sa njim.

„Imamo ovu veoma važnu prekretnicu koju treba da obeležimo i proslavimo – 25. godišnjicu.

Sporazum na Veliki petak bio je mirovni sporazum koji je u velikoj meri okončao „nevolje“, tri decenije nasilja koje je grčilo Severnu Irsku od kasnih 1960-ih. Potpisan je 10. aprila 1998. godine, a delimično je posredovala američka vlada tadašnjeg predsednika Bila Klintona.

Godišnjica je bila u senci poslednjih meseci nakon što je najveća unionistička partija Severne Irske bojkotovala skupštinu za podelu vlasti koja je činila deo mirovnog sporazuma, u znak protesta zbog trgovinskih pravila posle Bregzita koja su pokrajinu tretirala drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Sunak je nedavno postigao novi dogovor sa Evropskom unijom kako bi olakšao provere i papirologiju potrebne za premeštanje robe iz Britanije u Severnu Irsku, ali Demokratska unionistička partija tek treba da kaže da li će podržati plan.

„Ono na šta se sada koncentrišem je da razgovaram sa svima u Severnoj Irskoj kako bismo mogli da pronađemo pozitivan način da krenemo napred i da počnemo da delimo vlast – to je moj prioritet“, rekao je Sunak.