Severna Koreja testira raketu lansiranu sa podmornica

Severna Koreja testira raketu lansiranu sa podmornica

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je probno ispalila dve krstareće rakete sa podmornice sa svoje istočne obale, što je poslednja u nizu testova naoružanja u toj zemlji, preneo je AP.

Test u nedelju održan je dan pre nego što su američke i južnokorejske vojske započele velike zajedničke vojne vežbe koje Severna Koreja smatra probom za invaziju.

Zvanična korejska centralna novinska agencija saopštila je u ponedeljak da su lansiranja projektila trebalo da potvrde pouzdanost sistema naoružanja i mere podvodne ofanzivne operacije podmorničkih jedinica zemlje. Testovi raketa pokazuju odlučnost Severa da odgovori „preovlađujućim moćnim snagama“ na „američke imperijaliste i južnokorejske marionetske snage“, za koje je novinska agencija rekla da „sve više neskrivene u svojim vojnim manevrima protiv (Severne Koreje).

Severna Koreja se godinama trudi da stekne sposobnost da ispaljuje rakete sa nuklearnim oružjem iz podmornica, što je sledeći ključni deo u arsenalu koji uključuje razno oružje sa potencijalnim dometom da stigne do kopna SAD.

Ranije u ponedeljak, vojska Južne Koreje saopštila je da je u nedelju otkrila lansiranje sa podmornice u vodama u blizini severnokorejske luke Sinpo.

Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje rekao je da južnokorejske i američke obaveštajne službe analiziraju detalje operacije.