Kina upozorava Filipine da ne jačaju vojnu saradnju sa SAD

Kina upozorava Filipine da ne jačaju vojnu saradnju sa SAD

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u nedelju Filipine da ne jačaju svoju vojnu saradnju sa SAD, rekavši da će ona biti iskorišćena da služi geopolitičkoj agendi Vašingtona na štetu sopstvene bezbednosti Manile.

Kineska ambasada u Manili izdala je svoje poslednje upozorenje filipinskoj vladi u nedelju, navodeći prošlomesečnu odluku predsednika Ferdinanda Markosa mlađeg da omogući američkim trupama pristup četiri dodatne vojne baze u toj zemlji jugoistočne Azije. Takva saradnja će „povući Filipine protiv Kine i vezati zemlju za kočiju geopolitičkih sukoba, ozbiljno ugrozivši filipinske nacionalne interese i regionalni mir i stabilnost“, saopštila je ambasada.

Otkako je Markos preuzeo dužnost prošlog leta, odnosi sa Pekingom su sve zategnutiji zbog teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru, gde Kina polaže suverenitet. Potpredsednica SAD Kamala Haris posetila je tu ostrvsku državu prošlog novembra, rekavši da se svet „bori sa napadima na međunarodni poredak zasnovan na pravilima“.

Kineska ambasada je pozvala Markosovu administraciju da ne bude uvučena u napore SAD da održe globalnu hegemoniju.

Kina je više puta optuživala SAD i njihove saveznike u NATO-u da se ponašaju kao da Hladni rat još uvek traje. Vašington „podiže nevolje“ u Južnom kineskom moru, potkopavajući napore Kine i njenih suseda da održe mir i stabilnost u spornim vodama, saopštila je ambasada.

„Sada kada su Kina i Filipini, između ostalih zemalja u regionu, na kritičnoj tački oporavka posle Covida, trebalo bi da ostanemo na pravom putu održavanja dobrosusedstva i postizanja obostrane koristi“, navodi se u saopštenju.

Neke od filipinskih baza u kojima će biti stacionirani američki vojnici nalaze se u blizini spornih voda. Sporazum o odbrambenoj saradnji takođe omogućava američkim snagama da skladište opremu u tim bazama, što bi moglo biti od koristi ako izbije rat u Tajvanskom moreuzu.