Privatna firma lansirala prvi raketni let u Španiji

Privatna firma lansirala prvi raketni let u Španiji

Mikroraketa koju je napravila španska kompanija poleteće u roku od nekoliko nedelja, rekao je u subotu premijer Pedro Sančez, što je prva za Španiju dok se svemirska trka zahuktava u Evropi.

„Ovu raketu, kada bude lansirana, mi Španci ćemo je svi gledati na televiziji i znam da će, kada za nekoliko nedelja MIURA1 počne svoj put, predanost i naporan rad mnogih ljudi… biti vredni truda“, Sančez je rekao na lansirnoj lokaciji El Arenosiljo u Huelvi, u Andaluziji.

Suborbitalni lanser PLD Space MIURA 1 je namenjen da izvrši do četiri misije godišnje i da eventualno odnese teret „u svemir i vrati ga bezbedno“, navodi se na veb stranici startapa.

„Vaš san deli celo špansko društvo jer nas vodi zajednički cilj, a to je da Španiju stavimo na čelo ove industrije svemirskog transporta, koja ne samo da je u nastajanju već je i moćna“, dodao je premijer.

Predsednik PLD Space Ezekiel Sančez rekao je da lansiranje pokazuje mogućnosti Španije u tom sektoru.

„Španija demonstrira svoje tehnološko liderstvo u Evropi snabdevanjem kapaciteta koji nam mogu omogućiti da budemo na čelu strateškog sektora za male satelite“, rekao je on.

Nakon MIURA1, kompanija planira da 2024. godine razvije malo lansirno vozilo za višekratnu upotrebu, nazvano MIURA5, za postavljanje malih satelita u orbitu.

Lansirne rampe niču širom Evrope dok tržište malih raketa raste nakon decenija institucionalne dominacije nacionalnih svemirskih agencija.

Pored Španije, Britanija, Portugal, Nemačka i Island vode projekte za postavljanje satelita u orbitu.

Sančesova najava stigla je istog dana kada je prva 3D štampana raketa na svetu, koju je napravio kalifornijski startup Relativiti Space, trebalo da poleti sa Kejp Kanaverala na Floridi.