Britanski ministar finansija i Banka Engleske rade na suzbijanju posledica SVB-a

Britanski ministar finansija i Banka Engleske rade na suzbijanju posledica SVB-a

Britansko ministarstvo finansija i Banka Engleske rade na smanjenju poremećaja koji bi mogao nastati zbog kolapsa britanske banke Silikonske doline (SIVB.O), koju su zaplenili američki regulatori, Ministarstvo je saopštilo u subotu, preneo je Rojters.

Za subotu su zakazani razgovori o pitanjima sa kojima se suočavaju britanske tehnološke kompanije pogođene kolapsom, navodi se u saopštenju ministarstva. Banka Engleske saopštila je u petak da traži sudski nalog za stavljanje SVB UK u stečajni postupak.

„Vlada priznaje da kompanije u tehnološkom sektoru često nisu pozitivne tokom rasta i da se oslanjaju na gotovinu na depozitima da pokriju svoje svakodnevne troškove“, navodi se u saopštenju.

Savetodavna firma Rothschild & Co istražuje opcije za SVB UK jer se nazire nesolventnost, rekle su Rojtersu dve osobe upoznate sa diskusijama.

Više od 250 izvršnih direktora britanskih tehnoloških kompanija potpisalo je pismo upućeno Džeremiju Hantu, britanskom kancelaru blagajne (ministru finansija), pozivajući na intervenciju vlade, pokazuje kopija koju je Rojters video.

„Nedavne vesti o stečaju SVB-a predstavljaju egzistencijalnu pretnju za tehnološki sektor Velike Britanije“, navodi se u pismu. „Ovog vikenda većina nas, kao osnivača tehnologije, radi brojke da vidimo da li smo potencijalno tehnički nesolventni.

„Većina preduzeća posluje sa veoma dobrim maržama u trenutnoj ekonomiji, a zaraza od početnih nelikvidnosti će biti ogromna i uticati na ekonomiju daleko izvan tehnološkog sektora“, navodi se u pismu.

Skaj njuz je ranije u subotu izvestio da britanska klirinška banka, Londonska banka, razmatra ponudu za spasavanje britanskog ogranka SVB-a.

U okviru stečajnog postupka za banke u Britaniji, neki deponenti imaju pravo na do 85.000 funti (102.000 dolara) nadoknade za gotovinu koja se drži kod zajmodavaca, ili 170.000 funti za zajedničke račune.

Britansko odeljenje za nauku, inovacije i tehnologiju takođe razgovara sa pogođenim tehnološkim kompanijama. Dalje saopštenje biće izdato nakon razgovora u subotu.

Suzana Striter, šef odeljenja za novac i tržišta u investicionoj firmi Hargrivs Lensdaun, rekla je u poruci poslanoj e-poštom da će sledeće nedelje biti naknadnih potresa u tehnološkom sektoru.

„Hitni razgovori u vezi sa potencijalnim preuzimanjem biće u toku, a regulatori će biti pod pritiskom da pregovaraju o pomoći kako bi se izbegle dalje štetne posledice“, rekao je Striter.

Ministarstvo je saopštilo da je britanski bankarski sistem ostao jak i otporan. Pitanja koja su uticala na banku Silicijumske doline bila su specifična za nju i nisu imala implikacije na druge banke koje posluju u Velikoj Britaniji, saopštilo je ministarstvo.