Poremećaji u ishrani i menstrualne funkcije mogu ugroziti karijere sportistkinja

Poremećaji u ishrani i menstrualne funkcije mogu ugroziti karijere sportistkinja

Nedavna studija Fakulteta za sport i zdravstvene nauke na Univerzitetu Jivaskila (Finska) pokazuje da poremećaji u ponašanju u ishrani predviđaju kraću sportsku karijeru kod žena sa takmičarskim sportskim iskustvom u sportovima izdržljivosti.

Žene koje su prijavile da su propustile tri ili više uzastopnih menstruacija iz bilo kog razloga osim trudnoće ili upotrebe hormonskih kontraceptiva tokom svoje sportske karijere, češće su prijavile da su povrede omele njihovu karijeru. I one su češće od ostalih žena prekidale sportsku karijeru zbog povrede.

Sportisti troše značajnu količinu vremena na poboljšanje performansi. Međutim, povrede vezane za sport su česte kod sportista. Povrede mogu sprečiti poboljšanje performansi ili čak smanjiti performanse. U nekim slučajevima, povrede mogu doprineti i prekidu sportske karijere.

Prethodne studije su pokazale da poremećaji u obrascima ishrane i imidža tela takođe mogu negativno uticati na razvoj sporta. Pored toga, sportistkinje mogu imati menstrualne disfunkcije. Sadašnja studija je istraživala da li su ponašanje u ishrani i menstrualna disfunkcija tokom sportske karijere povezani sa dužinom sportske karijere ili povredama.

„Pronašli smo vezu između poremećaja u ponašanju u ishrani i kraće sportske karijere“, kaže Suvi Ravi, odgovarajući autor i dr. Istraživač na Fakultetu sportskih i zdravstvenih nauka. „Ovo otkriće je od interesa i potrebno je dalje istraživanje kako bi se istražili mehanizmi koji stoje iza ovog odnosa.“

Uočena povezanost između izostanka menstruacije i povreda podržava pretpostavku da se menstrualna disfunkcija može štetno povezati sa sportskom karijerom.

Ova studija je takođe otkrila da su menstrualna disfunkcija i retardirana menarha češći među sportistima nego kod nesportista, ali nisu pronađene razlike u ponašanju u ishrani između grupa. Međutim, primećeno je da su učesnici koji su prijavili poremećeno ponašanje u ishrani u adolescenciji ili mlađoj odrasloj dobi prijavljivali poremećenu ishranu češće iu odraslom dobu.

„Važno je obratiti pažnju na razvoj zdravih stavova adolescenata prema ishrani“, objašnjava Ravi. „Pored toga, na poremećaje u ponašanju u ishrani treba intervenisati što je ranije moguće kako bi se sprečio nastavak i napredovanje simptoma.

Nalazi ove studije pomažu sportistima i njihovim trenerima da shvate značaj ponašanja zdrave ishrane i menstrualne funkcije na sportsku karijeru kao i na život nakon sportske karijere.

„Poremećaji u ishrani, kao i drugi, blaži poremećaji u ponašanju u ishrani uvek su štetni po zdravlje“, objašnjava Ravi. „Izostanak menstruacije bez očiglednog razloga može biti posledica nedostatka energije. Ovi problemi su još uvek česti u sportu i treba ih shvatiti još ozbiljnije. Zdravlje i performanse ne mogu se odvojiti jedno od drugog. uvek idu ruku pod ruku“.

Studija, objavljena u BMJ Open: Sport & Ekercise Medicine, sprovedena je na 100 žena sa iskustvom u sportu izdržljivosti koje su pozvane u studiju na osnovu njihovog uspeha u sportu između 1990. i 2005. Pored toga, 98 žena slične starosti bez takmičarske sportske pozadine učestvovali u istraživanju. Oni su nasumično odabrani iz registra stanovništva. U vreme studije, učesnici su bili od 30 do 53 godine. Podaci su prikupljeni upitnikom.