Medvedev će poštovati odluku Vimbldona o učešću Rusije

Medvedev će poštovati odluku Vimbldona o učešću Rusije

Rus Danil Medvedev rekao je da će poštovati bilo koju odluku Vimbldona u vezi sa učešćem ruskih igrača na turniru ove godine usred tekuće invazije njegove matične zemlje na susednu Ukrajinu, prenosi Rojters.

Vimbldon je bio jedini grend slem prošle godine koji je odbio igrače iz Rusije i njenog saveznika Belorusije, a očekuje se da će zvaničnici turnira uskoro objaviti svoju politiku za ovogodišnji događaj.

„Toliko puta sam to rekao, neću da kažem ništa novo. Ja sam za mir“, rekao je Medvedev novinarima na turniru u Indijan Velsu u južnoj Kaliforniji.

Šesti teniser sveta rekao je da bi voleo da se takmiči, ali da neće pokušati da utiče na zvaničnike turnira.

„Neću doneti ovu odluku umesto njih, niti im čak pomoći da donesu ovu odluku. Oni moraju da je donesu sami iz svojih različitih razloga kao što su to učinili prošle godine“, rekao je on.

„I uvek sam govorio da ću poštovati ovu odluku. Igram gde mogu da igram… tenis je moj posao, tako da bih bio veoma srećan da igram Vimbldon. Apsolutno volim taj turnir, ali ako nije suđeno, ja ću“ Čekaću priliku da se vratim tamo.“

Šampionka Australijan opena, Beloruskinja Arina Sabalenka, ponovila je mišljenje Medvedeva, rekavši da je ta odluka izmakla njene kontrole, ali da je priznala da je prošle godine bila zabranjena.

„Reakcija ljudi, neke različite stvari su me učinile jako lošim – da sam ja kriva“, rekla je ona.

„Ali onda sam shvatio da to nije pod mojom kontrolom. Nisam uradio ništa, ništa loše protiv ukrajinskog naroda. Ovo jednostavno nisam moja krivica.“

Zapadni vojni zvaničnici procenjuju žrtve rata na svakoj strani na više od 100.000 ubijenih ili ranjenih. Strahuje se i da su desetine hiljada civila poginule, dok su milioni pobegli pred pretnjom borbe.

Moskva sukob naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za zaštitu svoje bezbednosti i negira da je ciljala civile.