Australija kupuje 5 podmornica klase Virdžinija

Australija kupuje 5 podmornica klase Virdžinija

Očekuje se da će Australija kupiti do pet američkih podmornica na nuklearni pogon klase Virdžinija 2030-ih u sklopu značajnog odbrambenog sporazuma između Vašingtona, Kanbere i Londona, izjavila su u sredu četiri američka zvaničnika u sporazumu koji predstavljalo bi novi izazov za Kinu, preneo je Rojters.

Sporazum, poznat kao AUKUS pakt, imaće više faza sa najmanje jednom američkom podmornicom koja će posetiti australijske luke u narednim godinama i završiće se krajem 2030-ih sa novom klasom podmornica koja se gradi po britanskim dizajnom i američkom tehnologijom, jednom od rekli su zvaničnici.

Američki predsednik Džo Bajden ugostiće lidere Australije i Britanije u San Dijegu u ponedeljak kako bi odredili put dalje za snabdevanje Australiji podmornica na nuklearni pogon i drugog visokotehnološkog oružja.

Kina je osudila napore zapadnih saveznika, koji nastoje da se suprotstave kineskom vojnom jačanju, pritisku na Tajvan i sve snažnijim raspoređivanjem u spornom Južnom kineskom moru.

Dvojica zvaničnika, pod uslovom da ostanu anonimni, rekla su da će Sjedinjene Države nakon godišnjih poseta luci poslati neke podmornice u Zapadnu Australiju do oko 2027.

Početkom 2030-ih Australija bi kupila 3 ​​podmornice klase Virdžinija i imala opciju da kupi još dve.

Očekuje se da će AUKUS biti najveći odbrambeni projekat Australije i nudi mogućnost zapošljavanja u sve tri zemlje.

Australija ima postojeću flotu od šest podmornica klase Kolins sa konvencionalnim pogonom, čiji će radni vek biti produžen do 2036. Nuklearne podmornice mogu ostati pod vodom duže od konvencionalnih i teže ih je otkriti.

Zvaničnici nisu precizirali planiranu novu klasu podmornica, uključujući ponudu specifičnosti o lokacijama proizvodnje.

Pentagon je uputio upite Beloj kući, koja je odbila da potvrdi detalje o bilo kakvom predstojećem saopštenju. Britanska ambasada u Vašingtonu nije direktno komentarisala izveštaj Rojtersa, ali je ponovila najavu iz Londona da će britanski premijer Riši Sunak otputovati u Sjedinjene Države na dalje razgovore o AUKUS-u.

Australijska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Prema prvobitnom sporazumu AUKUS objavljenom 2021. godine, Sjedinjene Države i Britanija su se složile da obezbede Australiji tehnologiju i sposobnost za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon kao deo zajedničkih napora da se suprotstave rastućoj pretnji koju Kina predstavlja u indo-pacifičkom regionu.

Ali dogovor između tri zemlje o tome kako konkretno postići taj cilj nije izglađen.

Kongres SAD je nekoliko puta informisan o predstojećem dogovoru sa AUKUS-om da dobije podršku za zakonske promene potrebne da se izglade problemi transfera tehnologije za visoko zaštićene nuklearne pogonske i sonarne sisteme koji će biti na novim australijskim podmornicama, izvor iz Kongresa rekao.

Tokom narednih pet godina, australijski radnici će dolaziti u američka podmornička brodogradilišta da posmatraju i treniraju. Ova obuka će direktno koristiti američkoj proizvodnji podmornica jer trenutno postoji nedostatak radne snage za radnike u brodogradilištu koje su SAD potrebne za izgradnju svojih podmornica, rekao je izvor.

Nejasno je kako bi predstojeća objava mogla uticati na očekivanja američke mornarice o nabavci sopstvenih podmornica u narednim godinama.

30-godišnji plan mornarice za brodogradnju objavljen prošle godine predviđa da će se podmornice proizvoditi po stopi od 1,76 do 2,24 godišnje i predviđa se da će flota porasti na između 60 i 69 podmornica za nuklearne napade do 2052. godine, prema Istraživačkoj službi Kongresa.

General Dinamics Corp, koja proizvodi podmornice klase Virdžinija, ima 17 njih u trenutnom zaostatku koji isporučuje do 2032. godine.

Do danas nijedna članica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) osim pet zemalja koje sporazum priznaje kao države naoružane – Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Britanija i Francuska – nema nuklearne podmornice.