Panama postigla 20-godišnji ugovor sa kanadskim rudnikom

Panama postigla 20-godišnji ugovor sa kanadskim rudnikom

Vlada Paname saopštila je u sredu da je postigla sporazum sa lokalnom podružnicom kanadske rudarske kompanije koji će joj omogućiti da radi još 20 godina, prenosi AP.

Vlada je naredila kompaniji da prekine rad u svom ogromnom površinskom rudniku bakra u decembru, nakon što nije potpisala novi ugovor koji predviđa znatno veća plaćanja.

Minera Panama, podružnica kanadskog First Kuantum Minerals Ltd., najveća je privatna investicija u istoriji Paname. Zapošljava hiljade ljudi i direktno i indirektno čini oko 3% bruto domaćeg proizvoda Paname.

Panama očekuje da će primati 375 miliona dolara godišnje na ime tantijema, poreza ili transfera prema novom sporazumu, saopštila je kancelarija predsednika Laurentina Kortiza.

To bi bilo 10 puta više od plaćanja po starom ugovoru, koji je potpisan krajem 1990-ih. Vlada je saopštila da novi sporazum takođe uključuje više zaštite rada i životne sredine.

Ugovor se može produžiti za još 20 godina.

First Kuantum je u izjavi u decembru naveo da je već postigao sporazume koji su uključivali „doprinos od 375 miliona dolara godišnje uz obostrano dogovorene zaštite“.

Ali kompanija je tada rekla da se „ne mogu dogovoriti o neophodnoj pravnoj zaštiti u vezi sa raskidom, stabilnosti i tranzicijskim aranžmanima“.