Ukrajina podržava demonstrante u Gruziji

Ukrajina podržava demonstrante u Gruziji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podržao je demonstrante koji su pokušali da upadnu u parlament u Gruziji, zahvalivši im što su koristili zastavu i himnu Ukrajine u svojoj kampanji protiv zakona koji cilja na „strane agente“.

„Želim da se zahvalim svima koji su istakli ukrajinske zastave na trgovima i ulicama Gruzije“, rekao je Zelenski u sredu uveče na ukrajinskom. „Želim da vam se zahvalim za našu nacionalnu himnu, koja se čula u Tbilisiju. Ovo je poštovanje Ukrajine i želim da izrazim svoje iskreno poštovanje prema Gruziji.

„Nema Ukrajinca koji ne bi želeo uspeh naše prijateljske Gruzije. Demokratski uspeh. Evropski uspeh“, rekao je Zelenski.

Ukrajina, Gruzija i Moldavija postaće članice Evropske unije jer „svi slobodni narodi Evrope to zaslužuju“, dodao je on.

Hiljade ljudi opkolilo je u sredu uveče zgradu parlamenta u Tbilisiju, drugi dan zaredom. Policija je upotrebila suzavac, bliceve ​​i vodene topove da rastera masu.

Demonstranti su zahtevali opoziv zakona koji je trenutno pred parlamentom i koji bi zahtevao da se svaka organizacija koja dobije 20% ili više sredstava iz inostranstva registruje kao strani agent.

Gruzijske opozicione stranke osudile su zakon kao „ruski“. Američka ambasada u Tbilisiju upozorila je da bi njegovo usvajanje značilo „mračan dan za demokratiju“, a Stejt department je zapretio sankcijama gruzijskoj vladi.

Mnogi demonstranti nosili su natpise na engleskom i mahali zastavama SAD, EU i Ukrajine. Opozicija, kao i predsednica Salome Zurabišvili, tvrdili su da će predloženi zakon poremetiti „evroatlantske integracije Gruzije“.