Predsednik Predstavničkog doma SAD odbio je poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu

Predsednik Predstavničkog doma SAD odbio je poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu

Predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti rekao je da ne planira da poseti Ukrajinu nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio poziv, javio je u sredu Si-En-En.

U intervjuu za CNN koji će biti emitovan u sredu, Zelenski je zamolio Makartija, republikanca, da iz prve ruke vidi situaciju u Ukrajini.

„Gospodine Mekarti, on mora da dođe ovde da vidi kako radimo, šta se ovde dešava… Onda posle toga iznesite svoje pretpostavke“, rekao je Zelenski u intervjuu za CNN.

Sjedinjene Države su odobrile skoro 32 milijarde dolara pomoći Ukrajini od invazije ruskih trupa 24. februara 2022. godine, ali neki krajnje desničarski republikanci odbijaju da pošalju još.

Upitan o pozivu Zelenskog, Mekarti je za CNN rekao da ne mora da putuje u zemlju i da će dobiti informacije na druge načine.

„Nastaviću da dobijam svoje brifinge i druge, ali ne moram da idem u Ukrajinu ili Kijev da to vidim“, rekao je on televizijskoj mreži.

Makartijev stav je bio da on podržava Ukrajinu, ali da republikanci u Predstavničkom domu, koji su preuzeli kontrolu nad komorom u januaru, neće dati „blanko ček” za pomoć SAD Kijevu.

Poziv je stigao u trenutku kada su se Sjedinjene Države borile sa budžetskim deficitom i izgledima da će možda dostići svoj dug u narednim mesecima. Demokratski predsednik SAD Džo Bajden trebalo bi da u četvrtak predstavi svoj predlog budžeta.

Bajden je iznenađujuće posetio Kijev prošlog meseca kako bi pokazao američku solidarnost sa Ukrajinom godinu dana nakon početka sukoba, kao i drugi najviši američki zvaničnici i neki članovi Kongresa.