Sekvencioniran genom pasulja radi poboljšane ishrane

Sekvencioniran genom pasulja radi poboljšane ishrane

Genom faba pasulja, koji je sa 13 milijardi baza više od četiri puta veći od ljudskog genoma, sekvencioniran je po prvi put i objavljen je u časopisu Nature. Ovo je izvanredno tehničko dostignuće i ključno za napore da se uzgajaju pasulj sa optimalnim nutritivnim sadržajem i održivošću proizvodnje.

Konzorcijum naučnika iz Evrope i Australije, na čelu sa Univerzitetom u Readingu (UK), Univerzitetom Arhus (Danska) i Univerzitetom u Helsinkiju (Finska), radio je zajedno na ovom velikom projektu sekvenciranja.

Projekat potpunog dekodiranja genoma nastavio je da testira njegovu korisnost traženjem gena uključenih u veličinu semena. Tim je takođe pogledao boju hiluma – ožiljka koji je ostao kada se pasulj odvoji od mahune – da vidi da li mogu da pronađu gene koji određuju ovu karakterističnu osobinu.

Profesor Donal O’Sullivan predvodio je tim Univerziteta Reding. Rekao je: „Pošto smo pokazali da možemo brzo odrediti gene koji kontrolišu ove vidljive osobine semena, rad je već u toku na lociranju i identifikaciji preciznih genetskih razlika koje kontrolišu skrivene karakteristike semena koje određuju njegovu nutritivnu vrednost.

„Želimo da proizvedemo pasulj koji ima više esencijalnih aminokiselina, kao i manje antinutrijenata, kao što je fitat, koji vezuje mikronutrijente i smanjuje apsorpciju. Posedovanje sekvence genoma će značajno ubrzati ovaj proces.“

Na Univerzitetu u Readingu, poboljšani izgledi za poboljšanje ishrane doprinose projektu povećanja količine konzumiranih mahunarki uzgojenih u Velikoj Britaniji, uključivanjem brašna od faba pasulja u uvek popularnu britansku belu veknu.

Faba pasulj prirodno je bogat proteinima, vlaknima i gvožđem — svim hranljivim sastojcima koji su mnogim ljudima u Velikoj Britaniji potrebni više. Dobro rastu u Velikoj Britaniji, ali se uglavnom hrane životinjama za proizvodnju mesa i mleka. U vreme kada su ishrana zasnovana na biljci privlačna perspektiva za one koji žele da brinu o svojoj planeti i sopstvenom zdravlju, imalo bi smisla otići direktno na izvor proteina: skromni faba pasulj.