SAD ublažavaju pravila testiranja na COVID za putnike iz Kine

SAD ublažavaju pravila testiranja na COVID za putnike iz Kine

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trebalo bi da u petak okončaju obavezne testove na COVID-19 za putnike iz Kine, prenosi Rojters.

Japan je prošle nedelje ukinuo zahtev da se svi testiraju na virus po dolasku iz Kine. Izvor je rekao Rojtersu da će Sjedinjene Države nastaviti da prate slučajeve u Kini i širom sveta. Odluku SAD ranije je preneo Vašington post.

CDC nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Sjedinjene Države su se početkom januara pridružile Indiji, Kanadi, Italiji, Japanu i drugim zemljama u preduzimanju novih mera nakon odluke Pekinga da ukine strogu politiku nulte COVID-19. Novi putnici u vazdušnom saobraćaju stariji od 2 godine moraju da dobiju negativan rezultat testa ne više od dva dana pre polaska iz Kine, Hong Konga ili Makaa.

Kina je pogođena porastom broja slučajeva COVID-19 nakon što je početkom decembra naglo odustala od politike nulte COVID-19, oslobađajući virus na svoju populaciju od 1,4 milijarde. U februaru su najviši kineski lideri proglasili „veliku pobedu“ nad COVID-om, tvrdeći da je stopa smrtnosti najniža na svetu, iako su stručnjaci doveli u pitanje te podatke.

Sjedinjene Države su u decembru proširile svoj dobrovoljni program genomskog sekvenciranja na aerodromima, dodajući Sijetl i Los Anđeles.

Izvor je rekao Rojtersu u utorak da će CDC zadržati taj program, poznat kao Program genomskog nadzora zasnovanog na putnicima (TGS), koji traži od putnika da se dobrovoljno prijave kako bi pomogli u ranom otkrivanju novih varijanti.

TGS će nastaviti da prati letove iz Kine i regionalnih transportnih čvorišta, kao i letove iz više od 30 drugih zemalja, rekao je izvor.