Glavni turski opozicioni lider se kandiduje protiv Erdogana

Glavni turski opozicioni lider se kandiduje protiv Erdogana

Šestostranačka alijansa je u ponedeljak nominovala lidera glavne opozicione stranke Kemala Kiličdaroglua za svog zajedničkog kandidata da izazove predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na izborima u maju, okončavši mesecima neizvesnosti i svađe koje su frustrirali njihove pristalice.

Alijansa je prisluškivala lidera prosekularne Republikanske narodne partije levog centra, ili CHP, nekoliko sati nakon što je ključni član grupe – koji je odbio Kiličdarogluovu kandidaturu – pristao na kompromisno rešenje i vratio se u koaliciju.

Turska je na putu ka ključnim predsedničkim i opštim izborima 14. maja koji bi mogli da pomere zemlju ka demokratskijem kursu ili da produže Erdoganovu sve autoritarniju vladavinu na treću deceniju.

Izbori su Erdoganovi najteži tokom njegove 20-godišnje vladavine i dolaze usred ekonomskih previranja i kritika vladinog odgovora na razorni zemljotres prošlog meseca.

Meral Aksener, koja predvodi nacionalističku partiju Iji, odvojila se u petak od saveza zbog kandidature Kiličdaroglua. Njeno odvajanje od alijanse viđeno je kao veliki podsticaj za Erdogana.

Bivši ministar unutrašnjih poslova čija je stranka druga po veličini u opozicionom bloku, Aksener je navodno favorizovao bilo kojeg od popularnih gradonačelnika Istanbula ili Ankare umesto Kiličdaroglua.

Kilicdaroglu, 74, nije uspeo da pobedi na nacionalnim izborima u 13 godina koliko je vodio CHP. Dva gradonačelnika — obojica iz CHP-a — pokazuju bolji rejting u anketama protiv Erdogana nego Kiličdaroglua.

Zvaničnici su rekli da se Aksener vratio u alijansu nakon što je postignut kompromis prema kojem će gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu i gradonačelnik Ankare Mansur Iavas biti predloženi za potpredsjednike.

Ranije u ponedeljak, Iavas i Imamoglu, koji su izabrani da vode svoje gradove 2019. godine, sastali su se sa Aksenerom u očiglednom pokušaju da je ubede da se vrati u alijansu.

„Pred nama su izbori. Naša nacija ne može tolerisati razdvajanje“, rekao je Javas novinarima.

Alijansa je obećala da će obnoviti parlamentarnu demokratiju u Turskoj ako smene Erdogana, ukidajući predsednički sistem koji je on uveo. Protivnici kažu da je sistem, koji je tesno odobren na referendumu 2017. i instaliran nakon izbora 2018. godine, predstavljao „vladavinu jednog čoveka“ bez provera i ravnoteže.

Pored CHP i Iiija, članovi alijanse su: konzervativna partija Felisiti Temela Karamollaoglua; Demokratska partija Gultekina Ujsala; Partija demokratije i napretka koju predvodi Ali Babacan; i Stranka budućnosti kojom predsedava Ahmet Davutoglu.

Babacan je bio ministar ekonomije pod Erdoganom, dok je Davutoglu svojevremeno vodio vladu kao premijer.

Iz alijanse je isključena prokurdska Narodna demokratska partija, koja je druga po veličini opoziciona stranka. Ta stranka je suočena sa zatvaranjem nakon oštrog obračuna vlade zbog navodnih veza sa zabranjenim kurdskim militantnim grupama.