Novi predsednik Češke planira da poseti Ukrajinu u aprilu

Novi predsednik Češke planira da poseti Ukrajinu u aprilu

Izabrani predsednik Češke Petr Pavel namerava da u prvih sto dana svog mandata poseti sve susedne zemlje, a otići će i u Brisel.

Pavel je u subotu rekao da u aprilu želi da ide u Ukrajinu, koja se suočava sa ruskom agresijom. On će dužnost šefa države preuzeti na inauguraciji koja će se održati 9. marta.

Svojim putovanjima u inostranstvo Pavel želi da pokaže da se Češka vraća aktivnom pristupu spoljnoj politici na predsedničkom nivou. „Mislim da u ovom periodu ne treba da idem nigde drugde, jer zaista smatram da je naš komšiluk prioritet“, rekao je on.

Pavelovo prvo putovanje odmah nakon inauguracije tradicionalno će biti u Slovačkoj. Zatim će otići u Poljsku, a 21-22. marta – u Nemačku. U aprilu Pavel planira da poseti sedište Evropske unije i NATO-a u Briselu. U istom mesecu želi da ode u Ukrajinu.

Pavel je izrazio interesovanje da poseti Ukrajinu ubrzo nakon što je izabran za novog predsednika Češke. Zatim je rekao da bi voleo da poseti Kijev zajedno sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

Krajem januara Pavel je dobio poziv da poseti zemlju od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je u telefonskom razgovoru zahvalio Pavelu na podršci. Pavel se obratio ukrajinskoj strani sa predlogom za datum posete u februaru.

Ove nedelje, Pavel je pozvao na brzu isporuku oružja Ukrajini. On takođe veruje da saveznici neće namerno smanjiti podršku Ukrajini u fazi kada se približava perspektiva povratka Krima – strahujući od radikalne eskalacije od strane Kremlja.