Aplikacija pomaže u promovisanju boljih navika u ishrani

Aplikacija pomaže u promovisanju boljih navika u ishrani

Uz pomoć višejezične aplikacije za pametne telefone, roditelji u Švedskoj su bili u mogućnosti da svojoj maloj deci daju bolje navike u ishrani i manje vremena pred ekranom, navodi se u studiji istraživača sa Instituta Karolinska objavljena u Međunarodnom časopisu za bihejvioralnu ishranu i fizičku aktivnost.

Prekomerna težina i gojaznost dece su sve veći problem u svetu. U Švedskoj 11 odsto četvorogodišnjaka ima višak kilograma. Odgovarajuća cifra za decu od šest do devet godina je 21 odsto. U socijalno-ekonomski ugroženim područjima, prekomjerna težina u detinjstvu je još raširenija.

„Jedan važan i jedinstven aspekt studije je da je aplikacija dostupna na mnogim jezicima, uključujući švedski, somalijski, arapski i engleski, kako bi doprla do što većeg broja porodica“, kaže poslednji autor studije Mari Lef, profesor na Odseku za Bionauke i ishrana, Karolinska institut.

Da bi testirali svoju novodizajniranu aplikaciju za pametne telefone, MINISTOP 2.0, istraživači su regrutovali ukupno 552 porodice sa decom starosti između trideset meseci i tri godine iz 19 centara za dečiju zdravstvenu zaštitu širom Švedske. Dvadeset četiri procenta dece u studiji imalo je dva roditelja rođena u inostranstvu, što odgovara nacionalnom procentu. Polovina dece je nasumično raspoređena u kontrolnu grupu koja je dobila standardnu negu, polovina u interventnu grupu koja je koristila aplikaciju.

Tokom šest meseci studije, roditelji dece u interventnoj grupi mogli su da koriste aplikaciju da dobiju sveobuhvatne informacije i podršku za promenu ponašanja, kao i da snime potrošnju voća, povrća, slatkih i slanih grickalica, i zaslađena pića i dobiti povratne informacije. Takođe su mogli da registruju fizičku aktivnost svog deteta i vreme ispred ekrana.

„Rad pokazuje da su deca u interventnoj grupi imala statistički značajnu konzumaciju slatkiša, grickalica i zašećerenih pića, i manje vremena pred ekranom“, kaže prva autorka studije Kristina Aleksandru, doktorantkinja na istom odseku.

Na primer, težina konzumiranih zaslađenih napitaka bila je 32 grama manja dnevno u interventnoj grupi nego u kontrolnoj grupi, što je jednako 20 procenata smanjenja prosečne konzumacije među švedskom predškolskom decom.

„Takođe je bilo lepo videti da su roditelji koji su imali pristup aplikaciji prijavili veći osećaj samoefikasnosti u svojoj sposobnosti da promovišu zdrav stil života kod svog deteta u pogledu ishrane i vežbanja“, kaže profesor Lof, koji nastavlja :

„Rezultati su dragoceni službama zdravstvene zaštite dece u njihovim aktivnostima promocije zdravlja. Pokazali smo da korišćenjem digitalnog alata možemo da napravimo razliku, a aplikacija će sada biti implementirana u nekoliko klinika za dečiju zdravstvenu negu u Švedskoj. mnoge porodice, bez obzira na jezik, možemo doprineti zdravijim stilovima života male dece i pomoći roditeljima da se osećaju potvrđeno u svom roditeljstvu u tom pogledu.“