Pad populacije lososa mogao bi da izazove zatvaranje ribolovne sezone u vodama Kalifornije

Pad populacije lososa mogao bi da izazove zatvaranje ribolovne sezone u vodama Kalifornije

Prema novim procenama koje su objavili državni i savezni naučnici, populacija kalifornijskog lososa Chinook pala je na najniže nivoe u poslednjih nekoliko godina – pad koji bi mogao da izazove prekid sezone komercijalnog i rekreativnog ribolova duž obale.

„Losovi se bore“, rekao je Čak Bonam, direktor kalifornijskog odeljenja za ribu i divlje životinje. „I mi imamo veliku zabrinutost za njihovu budućnost, znajući da smo u potpunosti posvećeni njihovoj obnovi i spasavanju.

Bonam je rekao da je pad deo višedecenijskog trenda, a poslednje tri godine rekordne suše „samo su dodatno naglasile našu populaciju lososa“.

Odeljenje je saopštilo da naučnici procenjuju da će broj trogodišnjih činuka koje vode jeseni ove godine biti manji od 170.000, što je jedna od najnižih prognoza u poslednjih 15 godina. Takođe su procenili da će se manje od 104.000 verovatno vratiti u reku Klamat, što je druga najniža procena od 1997.

U svom saopštenju od srede, odeljenje je saopštilo da se Činuk koji se vraća u jesen „nije dostigao ciljeve očuvanja“ u reci Sakramento prošle godine, i da se sada možda približava tački da bude proglašen prekomernim ribolovom.

„Kao odgovor, očekuje se da će savezne i državne agencije zauzeti konzervativan pristup prilikom odobravanja sezone lososa 2023. kako bi obezbedile dodatne zaštitne mere za ove stokove, a čini se da je veoma ograničen ili nikakav ribolov 2023. moguć“, saopštilo je odeljenje.

Čini se da nove procene populacije odražavaju različite pretnje koje pogađaju Chinook lososa. Dok je izgradnja brojnih brana na rekama predaka pre nekoliko decenija nanela ozbiljan udarac opstanku ove vrste, globalno zagrevanje i suša takođe su naneli danak – čak i kada se državna i savezna mrestilišta uzgajaju i oslobađaju milione lososa svake godine.

Lososi, koji započinju svoj životni ciklus u koritima potoka, migriraju u okean kao mladi, a zatim se vraćaju u svoje rodno mesto da se mreste pre nego što umru. Poslednjih godina, naučnici su identifikovali još jednu pretnju opstanku ove vrste — nedostatak tiamina šteti populaciji činuka, a istraživači sumnjaju da se losos previše hrani brojnim inćunima u Tihom okeanu.

U svetlu novih procena stanovništva, Pacifički savet za upravljanje ribarstvom razmotriće alternative za sezonu okeanskog ribolova na sastancima sledeće nedelje.

Opcije će verovatno uključivati ograničeni ribolov, potpuno gašenje ili nešto između, rekao je Bonham. Odluka se očekuje na sastancima početkom aprila.

Kalifornija je samo jednom zabranila ribolov lososa na obali. To zatvaranje se dogodilo 2008.

Prošlogodišnja komercijalna sezona uključivala je niz dozvoljenih datuma od maja do oktobra u različitim zonama duž obale, dok je zona Klamat u dalekoj severnoj Kaliforniji bila zatvorena.

Rekreativni pecaroši hvataju činuk u jesenjem toku na Sakramentu i drugim rekama, a pripadnici starosedelaca tradicionalno pecaju lososa.

Odluke o rekreativnom ribolovu u unutrašnjosti će u maju doneti Kalifornijska komisija za ribu i divljač.

Podaci iz prethodnih godina pokazuju da će tri godine nakon sušnih uslova obično doneti niske procene povratka lososa, rekao je Bonham. Niski brojevi ove godine odražavaju izuzetno sušne uslove 2020. godine, rekao je on.

Broj lososa je sporadičan i vezan je za tokove u rekama, a vlažniji uslovi pomažu ribi da cveta.

Bonam je rekao da bi izuzetno vlažna zima ove godine trebalo da bude od koristi lososu. U 2010. godini, na primer, obilne padavine dovele su do viših procena odraslih povratnika 2012. i 2013. godine.

„To vam daje neki optimizam da ćete za tri godine moći da vidite istu vrstu stvari“, rekao je Bonam. „Ovo se može okrenuti.“

Zagovornici pecanja lososa, međutim, kažu da strašni izgledi za ovu godinu pokazuju da bi administracija guvernera Gavina Njusoma trebalo da učini više da da prioritet rečnim tokovima za ribu.

Prognoza o premalom broju ribe da bi se podržao ribolov „naškodiće ne samo onima koji zarađuju za život od lososa, već i mnogim Kalifornijcima čiji bi stolovi za večeru obično bili dopunjeni lososom“, rekao je Džon Mekmanus, predsednik Golden State Salmon Assn. .

Mekmanus i drugi lideri udruženja kritikovali su Njusomovu politiku vode, napominjući da, iako je broj lososa opao, voda je tekla u zasade badema koji su se značajno proširili poslednjih godina.

„Još uvek imamo dobre vodene resurse u Kaliforniji. Samo njima treba upravljati kako treba, na malo pravedniji i uravnoteženiji način, kako ne bismo uništili domaće staze lososa kojima je država blagoslovena. I ovo godine, možemo videti da su slomljeni“, rekao je Mekmanus.

On je rekao da članovi udruženja podržavaju odgovorno upravljanje.

„Ribari i žene širom države žele da vide renoviranje ovog stoka“, rekao je Mekmanus. „Znamo da može biti. Potrebno je samo malo poštenja, kompromisa i ravnoteže.“

Prošlog meseca, zagovornici zaštite životne sredine i ribolova osudili su zahtev administracije Nevsom-a da se privremeno ukine ekološka pravila o kvalitetu vode u delti reke Sakramento-San Hoakin u nastojanju da se više vode skladišti u rezervoarima. Tvrdili su da će zahtev, koji je odobrio izvršni direktor Državnog odbora za kontrolu vodnih resursa, biti štetan za losos činuk, dugoperaju i ugroženu delta losos.

Državni zvaničnici branili su ovaj pristup, rekavši da su druge postojeće zaštite adekvatne.

Zvaničnici Odeljenja za ribu i divlje životinje rekli su da rade na planovima koji imaju za cilj obnovu jesenjih populacija Činuka u rekama Sakramento i Klamat.

Ali zagovornici zaštite životne sredine tvrde da su napori države nedovoljni, a ovogodišnji nizak broj odražava trend kontinuiranog pada.

„To je prilično srceparajuće“, rekao je Dag Obegi, viši advokat Saveta za odbranu prirodnih resursa. „Mislim da bi to svakako trebalo da bude veliko upozorenje da su naši domaći stazi za losos u velikoj nevolji.“