Bajden će potpisati republikanski zakon kojim se poništavaju zakoni o kriminalu u Vašingtonu

Bajden će potpisati republikanski zakon kojim se poništavaju zakoni o kriminalu u Vašingtonu

Predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da će potpisati predlog zakona koji predvode republikanci i koji će poništiti nedavne izmene zakona Vašingtona, DC, koji su smanjili kazne za neke zločine, ukoliko bude usvojen u Senatu SAD, prenosi Rojters.

„Podržavam državnost i vladavinu DC, ali ne podržavam neke od promena koje je Savet DC izneo zbog gradonačelnikovih primedbi, kao što je smanjenje kazni za otmice automobila“, rekao je Bajden na Tviteru posle sastanka sa demokratama u Senatu. „Ako Senat izglasa da se poništi ono što je uradio Savet DC, ja ću to potpisati.

Veto bi bio u suprotnosti sa Bajdenovim dugogodišnjim stavom da Vašington treba da bude država koja postavlja svoje zakone, bez mešanja Kongresa. Ali to bi moglo pomoći u suprotstavljanju optužbama da je njegova Demokratska stranka meka prema kriminalu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se javnost u velikoj meri protivi „ukidanju sredstava policiji“ i drugim predlozima o krivičnom pravosuđu koji su izneti kao odgovor na policijsku brutalnost.

Kongresni nadzor nad Vašingtonom je zapisan u Ustavu SAD, a 700.000 stanovnika grada nema glasačku zastupljenost u Kongresu.

Tenzije se često rasplamsavaju između republikanskih poslanika i grada koji je u velikoj meri demokratski.

Gradsko veće Vašingtona suočilo se sa kritikama nakon što je smanjilo kazne za provalu, krađu automobila i druge kriminalne aktivnosti. Policijska statistika pokazuje da je kriminal u gradu uveliko opao od 2018. godine, ali su porast krađe automobila i nedavni napad na člana Kongresa povećali zabrinutost za bezbednost.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca odbacio je Vašingtonske izmene krivičnog zakona na dvopartijskom glasanju u februaru.

Senat bi mogao da glasa o toj meri sledeće nedelje.

Demokratski senatori su podeljeni u pogledu predloga, a nekoliko njih je reklo da ne žele da nadglase lokalnu vlast čak i ako misle da su promene loša ideja.