Predsednik Češke želi da nakon stupanja na dužnost nastavi da vozi motocikl

Predsednik Češke želi da nakon stupanja na dužnost nastavi da vozi motocikl

Penzionisani general NATO-a Petr Pavel, koji će sledeće nedelje zvanično postati predsednik Češke, priznao je da već u novom statusu želi da vozi motocikl i priznaje da će za to imati manje mogućnosti, prenosi „Evropska istina“.

„Računaću na to kasnije ove godine, mada, kao što je već rečeno, verovatno neće biti mnogo prilika. Ali verujem da ću ih ipak pronaći, a sretaćemo se na raznim moto događajima“, rekao je Pavel novinarima u sajma motocikala u Pragu

Novoizabrani predsednik Češke je na izložbu došao svojim motociklom BMV GS1250, prešavši oko 35 kilometara od kuće. Na fotografijama objavljenim na Instagramu vidi se da Pavela prati kolona.

Penzionisani general je u Češkoj poznat po svojoj ljubavi prema motociklima. Relativno nedavno je prešao na BMV, pre toga je koristio terenski Suzuki. Poznato je i da u garaži ima češku Java 350 i američkog Davidson KSL 1200.

Tokom predsedničke kampanje, prema Pavelovim rečima, nije imao vremena da se vozi motociklom, ali je u svojim video snimcima koristio snimke na kojima se vozi u svom omiljenom vozilu i sam ga popravlja.

Kako napominje ČTK, ne samo da izabrani predsednik deli ljubav prema motociklima u Češkoj. Uprkos prekidu u proizvodnji usled pandemije koronavirusa, tržište motocikala je poraslo za 16 odsto u 2021. godini, a samo u januaru 2023. njihova prodaja je porasla za 13 odsto.