Britanska tinejdžerka postaje najmlađa svetska šampionkau snoubordu

Britanska tinejdžerka postaje najmlađa svetska šampionkau snoubordu

Britanka Mia Bruks nadmašila je osvajaču zlatne olimpijske medalje Zoi Sadovski-Sinot i postala najmlađa svetska šampionka u snoubordu u ponedeljak, kada je 16-godišnjakinja osvojila titulu u sloup stilu za žene u Bakurijaniju u Džordžiji, prenosi Rojters.

Bruks je postala prva žena koja je osvojila Cab 1440 dupli grab na FIS takmičenju, a takođe je postala i prva Britanka koja je osvojila slopestile zlato na svetskim prvenstvima u skijanju i snoubordu slobodnim stilom.

„Iskreno, osećam se kao da ću zaplakati. Nikada u životu nisam bila tako srećna“, rekla je vesela Bruks.

Bruks, koji je učestvovao samo na tri takmičenja Svetskog kupa pre svetskog prvenstva, bio je premlad da bi se takmičio na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine.

Nakon poletanja unazad, Bruks je izvršila četiri vazdušne rotacije od 360 stepeni dok je dva puta hvatala dasku pre sletanja dok je povlačila Cab 1440 dupli grab.

„Probao sam to već jednom na treningu i znao sam da to moram da uradim ako želim da pobedim. Ali onda sam se stvarno zabrinuo jer ako bih uspeo, samo bih želeo da skočim i počnem da plačem jer bih bio tako srećan“, dodao je Bruks.

Drugoplasirana je Novozelanđanka Sadovski-Sinot, dok je trećeplasirana Japanka Onicuka Mijabi.