Egipatski ministar spoljnih poslova posetiće Siriju i Tursku u ponedeljak

Egipatski ministar spoljnih poslova posetiće Siriju i Tursku u ponedeljak

Egipćanin Sameh Šukri otputovaće u ponedeljak u Damask u prvu posetu egipatskog ministra spoljnih poslova od izbijanja sukoba u Siriji 2011. godine, navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

Šukri će posetiti Tursku i Siriju – obe teško pogođene smrtonosnim zemljotresom 6. februara – kako bi „preneo poruku solidarnosti Egipta sa dve zemlje“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je posetu, rekavši da će Šukri razgovarati sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom i posetiti južnu provinciju Adana i luku Mersin, gde bi trebalo da stigne egipatski brod pomoći.

Siriju su izolovale regionalne države zbog smrtonosnog gušenja protesta predsednika Bašara al-Asada protiv njega, pri čemu je Arapska liga suspendovala članstvo Sirije 2011, a mnoge arapske zemlje povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Ali Asad je imao koristi od izliva podrške arapskih država nakon zemljotresa, koji je ubio više od 5.900 ljudi širom njegove zemlje, prema podacima UN i sirijske vlade.

Egipatski predsednik Abdul Fatah al-Sisi prvi put je telefonom razgovarao sa Asadom 7. februara, a u nedelju se delegacija najviših parlamentaraca iz celog regiona – uključujući predsednika egipatskog parlamenta – sastala sa Asadom u Damasku.

Diplomatski odnosi između Egipta i Turske takođe su prekinuti nakon što je Sisi, tadašnji načelnik vojske, predvodio svrgavanje Mohameda Mursija iz Muslimanske braće 2013. godine, bliskog saveznika turskog lidera Tajipa Erdogana.

Odnosi su počeli da se otapaju 2021. godine, kao deo napora Turske da ublaži tenzije sa nekoliko regionalnih sila.

Erdogan i Sisi su se sreli i rukovali tokom Svetskog prvenstva 2022. u Kataru, a turske kompanije ranije ovog meseca su se obavezale na 500 miliona dolara za nova ulaganja u Egiptu.

Šukri se sastao sa sirijskim kolegom Fejsalom Mekdadom 2021. na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a Kairo je poslednjih nedelja poslao nekoliko pošiljki pomoći u slučaju zemljotresa u Siriju.