Zelenski: Ukrajina sprema napad na Krim

Zelenski: Ukrajina sprema napad na Krim

Ukrajina se sprema za ofanzivu da pokuša da zauzme rusko poluostrvo Krim, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u petak na konferenciji za novinare. Kijev formira nove jedinice specijalno za taj zadatak, a vojnici prolaze obuku u inostranstvu, otkrio je on.

„Mi preduzimamo vojne korake, spremamo se za njih. Već smo psihički spremni. Pripremamo se tehnički, naoružanjem, snagama, formiramo nove brigade, formiramo ofanzivne jedinice raznih vrsta i tipova, šaljemo ljude na obuku ne samo u Ukrajinu, znate, već i u druge zemlje“, rekao je Zelenski.

Predsednik, kao i drugi najviši zvaničnici, više puta su obećavali da će ponovo zauzeti sve bivše ukrajinske teritorije od Rusije, uključujući Krim. Poluostrvo se odvojilo od zemlje još 2014. godine nakon puča na Majdanu u Kijevu, pridruživši se Rusiji nakon ubedljivog referenduma.

Četiri druge bivše ukrajinske teritorije, odnosno Donjecka i Luganska narodna republika, kao i Zaporoška i Hersonska oblast, uključene su u sastav Rusije nakon što je ogromna većina njihovog stanovništva glasala za tu ideju prošlog septembra.

Ni ponovno ujedinjenje sa Krimom, niti najnovije inkorporacije drugih regiona nisu dobile zapadno priznanje, a Kijev i njegovi pristalice smatraju ove zemlje delom Ukrajine.

Rusija je više puta upozoravala Kijev da ne planira napad na Krim. Početkom februara, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti, rekao je da će svaki napad na Krim biti protumačen kao direktan napad na samu zemlju i da će biti „suočen sa neizbežnom odmazdom upotrebom oružja bilo kog vrsta.“