Erikson ukida 8.500 radnih mesta širom sveta

Erikson ukida 8.500 radnih mesta širom sveta

Proizvođač telekomunikacione opreme Erikson rekao je u petak da će ukinuti 8.500 radnih mesta širom sveta, što je deo programa smanjenja troškova, jer finansijski problemi guraju operatere da obuzdaju potrošnju.

Erikson, koji je na kraju 2022. imao ukupno 105.000 zaposlenih, prošlog meseca je objavio razočaravajuću zaradu za celu 2022. godinu, pošto operateri usporavaju potrošnju na uvođenje najnovijih 5G mreža zbog globalnog ekonomskog usporavanja i rastuće inflacije.

Švedska kompanija je saopštila da će većina otpuštanja biti sprovedena u prvoj polovini 2023, a ostatak u 2024, pošto je ubrzala svoj plan uštede od 860 miliona dolara koji je objavljen krajem prošle godine.

„Vidimo potencijal da pojednostavimo i postanemo efikasniji u celoj kompaniji, posebno u strukturnim troškovima. Ali takođe radimo na pružanju usluga, snabdevanju, nekretninama i IT“, rekla je portparolka Dženi Hedelin za AFP.

„To će, međutim, nažalost, takođe rezultirati potrebom za rešavanjem broja zaposlenih. Verujemo da će to uticati na ukupno 8.500 radnih mesta“, rekla je ona.

Erikson je rekao da je 1.400 otpuštanja posla bilo u Švedskoj, što je već bilo najavljeno ranije ove nedelje.

Za 2022., grupa je zabeležila pad neto dobiti od 17 odsto na 19,1 milijardu kruna (1,8 milijardi dolara).

Objavljujući te zarade u januaru, izvršni direktor Borje Ekholm rekao je da su kratkoročni izgledi „neizvesni“.

On je rekao da je Erikson već krajem prošle godine počeo da oseća da mrežni operateri žele da smanje sredstva i da očekuje da će se to nastaviti najmanje do prve polovine 2023.

Kompanija je u petak saopštila da očekuje da će efekat svog plana uštede početi da vidi od drugog kvartala 2023.

Erikson je uvučen u bitku sa finskom Nokiom i kineskim Huavejem za 5G mrežnu opremu.

Iako se Erikson nada da će osvojiti tržišni udeo, to neće u potpunosti ublažiti makroekonomske prepreke, rekao je Ekholm u januaru.

Na učinak Erikson prošle godine uticalo je i to što je kompanija morala da izdvoji 220 miliona dolara za pokrivanje potencijalnih američkih kazni zbog sumnje da je dao mito grupi Islamska država u Iraku, što je slučaj koji je mesecima težio švedskoj telekom grupaciji.

U međuvremenu, širi tehnološki sektor je teško pogođen aktuelnom ekonomskom krizom, a giganti poput Meta i Gugla otpustili su hiljade radnih mesta u najvećem udaru za sektor od kada je dot-com balon pukao početkom 2000-ih.

Ali do Eriksonovog saopštenja u petak, telekom kompanije nisu bile pogođene na isti način.

Eriksonova cena akcija bila je stabilna u petak, pala je za samo 0,85 odsto u kasnom popodnevnom trgovanju na stokholmskoj berzi nakon objave.