Guverner SAD stavio na crnu listu glavne medije zbog „očigledne laži“

Guverner SAD stavio na crnu listu glavne medije zbog „očigledne laži“

Guverner Floride Ron DeSantis preduzeo je u sredu neobičan korak, obavestivši NBC i MSNBC da će ih ignorisati dok ne dobije izvinjenje zbog lažne optužbe za rasizam.

„Neće biti razmatranja bilo čega u vezi sa NBC Universal ili njegovim filijalama sve dok Andrea Mičel barem ne ispravi očiglednu laž koju je iznela o guverneru… a NBC i njene filijale ne pokažu dosledan rekord istinitog izveštavanja“, DeSantisov sekretar za štampu, Brajan Grifin, navodi se u saopštenju.

NBC i njegove filijale takođe moraju da „prikažu dosledan rekord istinitog izveštavanja“, dodao je Grifin.

Tokom intervjua sa potpredsednicom Kamalom Haris, koji je emitovan na ‘MSNBC Reports’ prošle nedelje, Mičel je tvrdio da DeSantis „kaže da ropstvo i posledice ropstva ne bi trebalo da se poučavaju đacima na Floridi“ i optužio ga da ne zna za „crnu istoriju i crno iskustvo.“

Reagujući na Mičelov intervju, Grifin ga je nazvao „sramnim“.

„Ovo pitanje od [Mičela] predstavlja primer svega što nije u redu sa korporativnim medijima. Oni nisu slučajno loši u svom poslu – oni imaju zlonamernu nameru da obmanu ljude“, napisao je on na Tviteru u petak. „[DeSantis] ovo nikada nije rekao, a Florida ima velike zahteve crnačke istorije.

Do sada, prema kancelariji guvernera, ni Mičel ni njena mreža nisu se izvinile ili povukle lažnu tvrdnju.

Prvi put izabran 2018, nakon mandata u američkom Kongresu, DeSantis je stekao značaj tokom pandemije Covid-19 tako što je povukao blokade i mandate i proglasio Floridu slobodnom državom, a ne „biomedicinskom sigurnošću“.

Od tada je takođe nastojao da zabrani ono što je nazvao programima rasne i rodne indoktrinacije, izvlačeći osude od demokrata. Njegov zakon o roditeljskim pravima kojim se zabranjuje promovisanje rodnog identiteta predškolcima demokrate su osudile kao „Ne govori gej“, etiketu koju je tada preuzela većina američkih medija.

Ranije ove nedelje, Nacionalni javni radio kritikovao je DeSantisa zbog zabrane postupaka „afirmacije roda“, koristeći primer 13-godišnjaka koji je želeo blokatore puberteta. Govoreći u ime guvernera, Grifin je osudio NPR kao „javno finansiranu propagandnu mašinu“ i rekao da Florida odbija „pokloniti se radikalnoj manjini“ i da namerava da se „založi za zaštitu naše dece i zaštitu njihove nevinosti“.

Iako DeSantis nije najavio svoju nameru da se kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, frakcija unutar stranke zalagala se za njega kao alternativu bivšem predsedniku Donaldu Trampu. Najveći donator demokrata, Džordž Soroš, izrazio je nadu da bi podela DeSantisa i Trampa mogla da uništi republikansku stranku.