Pentagon objavio pilotovu fotografiju kineskog balona izbliza

Pentagon objavio pilotovu fotografiju kineskog balona izbliza

Pilot U-2 koji je leteo visoko iznad kineskog špijunskog balona snimio je izbliza veliku belu kuglu samo dan pre nego što su je vazduhoplovne snage oborile kod obale Južne Karoline, prenosi AP.

Fotografija prikazuje vrh pilotske kacige unutar kokpita U-2 sa balonom koji leti ispod. Snimljen je 3. februara dok je balon „lebdeo iznad centralnog kontinentalnog dela Sjedinjenih Država“, prema natpisu koji je dalo Ministarstvo odbrane. Pentagon je objavio sliku u sredu, više od dve nedelje nakon što je balon dospeo na međunarodne naslove dok je prolazio kroz Sjedinjene Države.

Balon je oboren 4. februara od strane borbenog aviona F-22 koji je ispalio projektil AIM-9Ks Sidevinder. Udar se dogodio kada balon više nije bio iznad kopna, ali je i dalje bio u teritorijalnim vodama SAD.

U-2 Dragon Ladi je američki špijunski avion na velikoj visini koji je u upotrebi od 1950-ih.

Pentagon je prošlog petka saopštio da su mornarički brodovi i podmornice završili izvlačenje masivnog balona i njegovog korisnog tereta, koji je pao u komadima u Atlantski okean. Korisni teret je izvučen sa dna okeana i analizira ga FBI, rekla je u sredu portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Obaranje je dovelo do toga da su avioni vazduhoplovnih snaga takođe oborili još tri manja objekta u periodu od osam dana: jedan iznad Aljaske, jedan iznad Kanade i jedan iznad jezera Huron. Potraga za objektima Aljaske i jezera Huron je završena.