Policajac koji nije bio na dužnosti upucan i ranjen u Severnoj Irskoj

Policajac koji nije bio na dužnosti upucan i ranjen u Severnoj Irskoj

Policajac koji nije bio na dužnosti upucan je u sredu u Severnoj Irskoj, gde su paravojne grupe ranije napale pripadnike bezbednosnih službi, prenosi AP.

Policijska služba Severne Irske saopštila je da je policajac povređen u pucnjavi u sportskom kompleksu u Omagu, oko 96 kilometara zapadno od Belfasta. Policija je saopštila da je policajac prebačen u bolnicu. Nije bilo reči o njegovom stanju.

Više od 3.000 ljudi ubijeno je tokom tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj u koje su učestvovale irske republikanske i britanske paravojne formacije i britanske bezbednosne snage.

Mirovnim sporazumom iz 1998. na Veliki petak u velikoj meri je okončan sukob, poznat kao „nevolje“. Glavne katoličke i protestantske paravojne grupe odustale su od nasilja i razoružale se, ali male grupe Irske republikanske armije koje su se odvojile su nastavile da vrše sporadične napade.

Političari sa obe strane političke podele u Irskoj osudili su pucnjavu.

Džefri Donaldson, lider Demokratske unionističke partije, osudio je „kukavice“ iza napada.

„Ovi teroristi nemaju šta da ponude i moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je on.

Mišel O’Nil, potpredsednica irske republikanske partije Šin Fejn, rekla je da osuđuje „ovaj za osudu pokušaj ubistva policajca“.

Kolm Istvud iz irske nacionalističke Socijaldemokratske i laburističke partije rekao je da je pucnjava bila „jeziv podsetnik na užasavajuće nasilje koje su kriminalne bande spremne da posete nad narodom Severne Irske“.

„To je trenutak za sve nas, jedna zajednica i jedan narod, da kažemo da se nikada nećemo vratiti na ovo – ne u naše ime“, rekao je on.

Omagh je mesto najsmrtonosnijeg napada u Severnoj Irskoj, bombaškog napada u avgustu 1998. u kojem je poginulo 29 ljudi. Odgovornost za taj napad preuzela je disidentska republikanska grupa pod nazivom Real IRA,