Jermak se nada da će crnomorska inicijativa za žito biti produžena

Jermak se nada da će crnomorska inicijativa za žito biti produžena

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je Inicijativa o bezbednom transportu žita i prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka važan projekat za zemlju i ceo svet i izrazio nadu da će biti proširena, rekao je Jermak na sastanku sa novinarima iz Kijeva, upitan da prokomentariše inicijativu Ukrajine da se „sporazum o žitu“ produži na godinu dana, prenosi Ukrinforma.

„Naš stav je jasan. Ispunjavamo sve što zavisi od nas. Biće im (Rusima) veoma teško da objasne svetu zašto su ovo zaustavili“, rekao je on.

Jermak je istovremeno pomenuo humanitarni program Zrno iz Ukrajine, koji je pokrenut 15. novembra 2022. godine u partnerstvu sa Svetskim programom za hranu.

U okviru ovog programa, „neki [žitarovi] brodovi su otputovali u zemlje koje nas čak ne podržavaju u Generalnoj skupštini UN“, rekao je Jermak.

Inicijativa o bezbednom transportu žitarica i prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka stupila je na snagu u julu 2022. godine uz posredovanje Turske i UN. Prošle godine, u novembru, Ukrajina je predložila da Turska i UN prošire i produže „sporazum o žitu” na godinu dana.