Bajden, Soroš, levičari: Orban nabrojao neprijatelje Mađarske

Bajden, Soroš, levičari: Orban nabrojao neprijatelje Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban održao je u sredu zatvoren sastanak sa predstavnicima svoje stranke Fides pred početak sednice parlamenta, na kojem je održao govor sa optužbama i kritikama u vezi sa ratom u Ukrajini. Sadržaj Orbanovog govora objavljen je u provladinom izdanju Mađar Nemzet, prenosi „Evropska istina“.

Najveći deo govora mađarskog premijera bio je o ratu u Ukrajini. Ključna teza je bila da Budimpešta ne treba da menja svoju politiku u tom pogledu – odnosno „da brani stav za mir od administracije Bajdena i Brisela“.

Odvojeno, Orban je naveo neprijatelje Mađarske, koje je podelio u tri grupe. U prvom su interesne grupe koje zagovaraju rat: američki predsednik Džo Bajden i njegova administracija, „birokrate u Briselu i političari koji zagovaraju rat“.

Druga grupa su „međunarodni špekulanti koji žele da profitiraju od ratnog vremena“, posebno Džordž Soroš, „koji je pre mnogo godina pisao da zemlje Centralne Evrope treba da postanu zastupnici u ratu protiv Rusije, jer su tolerantnije prema ljudskim žrtvama. da za sobom povlači rat nego Zapad“.

A treća grupa mađarskih neprijatelja su „dolarski levičari“, kako je rekao bivši premijer Mađarske Ferenc Durčan, „koji su ga kupili funtama“.

Deo Orbanovog govora bio je posvećen činjenici da je tokom proteklih godinu dana, zbog Bajdenove administracije, „Evropa oslabljena“, a Rusija kao nuklearna sila ne može da izgubi, ali ne može ni da pobedi, jer „ceo zapadni svet je podržao Ukrajinu“.

Treba napomenuti da je mađarski premijer tek nedavno u svom godišnjem obraćanju naciji izneo i niz kontroverznih teza o rusko-ukrajinskom ratu. A nedavno se saznalo da je Orban zapretio produženjem sankcija EU Rusiji.