Erdogan naginje održavanju izbora u junu nakon zemljotresa

Erdogan naginje održavanju izbora u junu nakon zemljotresa

Vlada turskog predsednika Erdogana naginje održavanju izbora u Turskoj kako je planirano u junu.

Prošlog meseca, Erdogan je, želeći da produži svoju vladavinu za treću deceniju, rekao da odlaže predsedničke i parlamentarne izbore za maj kako bi izbegao glasanje tokom junskog vikenda.

Međutim, nekoliko dana nakon zemljotresa 6. februara u kojem je poginulo više od 42.000 ljudi u Turskoj, jedan zvaničnik je rekao da je to stvorilo „ozbiljne poteškoće“ za održavanje izbora u maju.

„Veoma je verovatno da će biti postignut dogovor da se izbori održe 18. juna“, rekao je vladin zvaničnik i dodao da će se Erdogan i njegov nacionalistički saveznik Devlet Bahčeli sastati da donesu konačnu odluku.

Pre katastrofe, Erdoganova popularnost je bila podrivana naglo rastućim troškovima života i padom lire. Od tada se suočio sa talasom kritika zbog odgovora njegove vlade na najsmrtonosniji zemljotres u zemlji u modernoj istoriji.

Vladin zvaničnik je rekao da će majski izbori, kao što je Erdogan ranije planirao, ostaviti malo vremena izbornim vlastima da se pripreme i naprave logističke aranžmane za glasanje u oblastima pogođenim zemljotresom, u kojima živi oko 13 miliona ljudi.

Visoki zvaničnik Erdoganove stranke je takođe rekao da je ideja o održavanju izbora 18. juna dobila zamah.