Putinovo obraćanje ruskom parlamentu

Putinovo obraćanje ruskom parlamentu

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obavestio je u utorak rusku elitu o ratu u Ukrajini, skoro godinu dana od kada je naredio invaziju koja je izazvala najveću konfrontaciju sa Zapadom od dubina Hladnog rata.

Delove njegovog govora, upućenog članovima oba doma parlamenta i vojnim komandantima i vojnicima, pročitajte u nastavku:

„Obraćam se u trenutku za koji svi znamo da je težak, prelomni trenutak za našu zemlju, vreme kardinalnih, nepovratnih promena širom sveta, najvažnijih istorijskih događaja koji oblikuju budućnost naše zemlje i našeg naroda, kada svako od nas snosi kolosalnu odgovornost“.

„Korak po korak, pažljivo i dosledno, rešavaćemo zadatke koji su pred nama. Od 2014. godine (narod) Donbasa se borio, branio svoje pravo da živi na svojoj zemlji, da govori svojim maternjim jezikom. Borio se i nisu odustajali u uslovima blokade i stalnog granatiranja, neskrivene mržnje kijevskog režima. Verovali su i očekivali da će im Rusija priteći u pomoć. U međuvremenu, mi smo dali sve od sebe da taj problem rešimo mirnim putem. strpljivo pokušavali da pregovaramo o mirnom izlazu iz ovog najtežeg sukoba, ali nam se iza leđa spremao sasvim drugačiji scenario“.

„Već sam mnogo puta rekao da je narod Ukrajine postao talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su ovu zemlju efektivno okupirali u političkom, vojnom i ekonomskom smislu… Današnji ukrajinski režim u suštini ne služi nacionalnom. interesi, ali interesi trećih zemalja“.

„Već smo započeli i nastavićemo da gradimo obimni program za društveno-ekonomski oporavak i razvoj ovih novih subjekata Federacije (teritorije pripojene Ukrajini). Govorimo o oživljavanju preduzeća i radnih mesta u lukama Azovsko more, koje je ponovo postalo unutrašnje more Rusije, i izgradnju novih modernih puteva, kao što smo uradili na Krimu“.

„Elite Zapada ne kriju svoju svrhu… Odnosno, nameravaju da lokalni sukob transformišu u fazu globalne konfrontacije. Upravo tako mi to sve razumemo i u skladu s tim ćemo reagovati, jer u ovom slučaju mi govore o postojanju naše zemlje.Ali oni ne mogu da ne shvate da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju, pa zato sprovode sve agresivnije informacione napade na nas.

„Oni iskrivljuju istorijske činjenice, stalno napadaju našu kulturu, Rusku pravoslavnu crkvu i druge tradicionalne religije naše zemlje. Pogledajte šta rade sa svojim narodima: uništavanje porodice, kulturnog i nacionalnog identiteta, izopačenost i zlostavljanje dece se proglašavaju normom.A sveštenici su primorani da blagosiljaju istopolne brakove…Kao što je poznato, Anglikanska crkva planira da razmotri ideju rodno neutralnog Boga…Milioni ljudi na Zapadu razumeju da dovode se do prave duhovne katastrofe.

„…Očigledno je da će Zapad pokušati da potkopa i rascepi naše društvo, osloni se na nacionalne izdajnike, koji u svakom trenutku imaju isti otrov – prezir prema otadžbini i želju da zarade prodajući ovaj otrov onima koji spremni da plate za to.“

„Želim da istaknem da… nijedna država na svetu nema toliko vojnih baza u inostranstvu kao SAD. Ima ih na stotine… širom sveta.“

„Ceo svet ih je video kako se povlače iz osnovnih sporazuma o naoružanju, uključujući Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Jednostrano su pokidali osnovne sporazume koji održavaju svetski mir. Zašto su to uradili? Samo zato što su mogli.“

„One (zapadne zemlje) žele da (ruski) narod pati… ali njihove kalkulacije se nisu ostvarile. Ispostavilo se da su ruska ekonomija i menadžment mnogo jači nego što su mislili.“