Filipini da podrže mirovni plan prihvatljiv za Ukrajinu

Filipini da podrže mirovni plan prihvatljiv za Ukrajinu

Svaki mirovni plan za Ukrajinu mora biti prihvatljiv za samu Ukrajinu.

„Naš stav je jasan: Filipini podržavaju sve predloge koji mogu da dovedu do mirnog rešenja i koji su, naravno, prihvatljivi za obe strane, naravno za Ukrajinu“, rekao je ministar spoljnih poslova Filipina Enrike Manalo posle razgovora sa Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok u Berlinu, javlja dopisnik Ukrinforma.

S obzirom na izjavu Kine da Peking ima mirovni plan, ministar je napomenuo da još nije imao vremena da detaljno prouči ovaj dokument. Ali ako plan uzme u obzir gore navedeno, onda će Filipini biti spremni da ga podrže.

Manalo je naglasio da njegova zemlja jasno podržava vladavinu prava u međunarodnim odnosima i princip nepovredivosti granica. On je napomenuo da Filipini podržavaju sve rezolucije UN koje pominju suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Ukrajine. Predsednik Filipina je nedavno izrazio podršku ukrajinskom lideru i spremnost da doprinese traženju mirnog rešenja, primetio je diplomata.

Kako je saopšteno, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je pre nedelju dana prvi put u istoriji bilateralnih odnosa razgovarao telefonom sa predsednikom Filipina Bongbongom Markosom. Lideri su razgovarali o daljoj saradnji na međunarodnim platformama. Zelenski je zahvalio Markosu na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je krajem prošle godine obavestio sekretara spoljnih poslova Filipina Enrikea Manala o nameri da otvori ambasadu Ukrajine u Manili.