Još jedan teretni kamion sa migrantima pronađen u Bugarskoj

Još jedan teretni kamion sa migrantima pronađen u Bugarskoj

Posle najsmrtonosnijeg incidenta sa ilegalnim migrantima prošle nedelje, policija u Bugarskoj pronašla je još jedan kamion sa 43 osobe skrivene u njemu, uključujući desetoro dece.

Kako prenosi „Evropska istina“, o tome je lokalnom bTV kanalu rekla okružna tužiteljka Natalija Nikolova.

Kamion je zaustavljen u blizini grada Ihtiman u zapadnoj Bugarskoj. Prema rečima Nikolove, svih 43 migranta, uprkos dugom boravku u skučenom prostoru minibusa, izgledalo je zdravo. Među njima je desetoro dece, najmlađe ima osam godina.

Tužilac je precizirao da je kamion zaustavljen nakon što vozač nije platio gorivo na pumpi. Priveden je.

Tela 18 migranata otkrivena su u petak u tajnom odeljku ispod tereta drvne građe u kamionu koji je napušten na autoputu u blizini sela Lokorsko, 20 kilometara severoistočno od bugarske prestonice Sofije.

Preživela su još 34 migranta koji su bili u kamionu, ali su dehidrirani i promrzli. Svi su bili Avganistanci koji su u Bugarsku ušli iz Turske, nadajući se da će stići u Zapadnu Evropu.

Bugarske vlasti optužile su petoricu osumnjičenih za ubistvo iz nehata, učešće u kriminalnoj organizaciji i trgovinu ljudima. Ako budu proglašeni krivima, preti im kazna do 15 godina zatvora. Navodni kolovođa je u policijskom pritvoru u Grčkoj, čije vlasti još nisu donele odluku o njegovom izručenju.

Preliminarni podaci ukazuju da su uhapšeni pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila ilegalnim prevozom migranata sa granice sa Turskom do granice Bugarske i Srbije za 5-7 hiljada evra.

Bugarska se nalazi na glavnoj ruti ilegalne migracije sa Bliskog istoka i Avganistana u Evropu. Iako je podigla ogradu od bodljikave žice duž svoje granice sa Turskom od 259 kilometara, mnogi migranti i dalje uspevaju da uđu u zemlju uz pomoć lokalnih trgovaca ljudima