Slovačka negira namerno odlaganje nemačke opreme za Ukrajinu

Slovačka negira namerno odlaganje nemačke opreme za Ukrajinu

Šef Ministarstva odbrane Slovačke Jaroslav Nađ izjavio je u ponedeljak da slovačka strana nije odgovorna za kašnjenje na granici nemačkog naoružanja koje se šalje Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

Prema Nađovim rečima, Slovačka je ispunila sve svoje obaveze koje proizilaze iz memoranduma o remontu naoružanja potpisanog sa Nemačkom. On je priznao da je bilo nekih problema, ali je rekao da ih je izazvao nemački izvođač.

„O tome smo obavestili nemačku stranu. Ministarstvo odbrane Nemačke i kancelarija kancelarke preduzeli su adekvatne mere. Situacija je krenula sa mrtve tačke i više ne vidim problem u tome. Nemam informaciju da bi bilo kakva oprema stajala (na granici) nedeljama“, rekao je ministar.

Krajem prošle godine, nemačka kompanija Krauss-Maffei Vegmann stvorila je centar za popravku oružja isporučenog Ukrajini u blizini istočnoslovačkog grada Mihalovce u regionu Košice. Reč je o teškim protivtenkovskim topovima, protivvazdušnim sistemima Gepard i lanserima raketa Mars.

Business Insider je prošle nedelje izvestio o nerešenim pravnim pitanjima koja se odnose, između ostalog, na uvozne dažbine. Zbog toga su vozila sa 15 neispravnih samohodnih haubica navodno zaglavljena na granici.

Nemački izvođač priznaje da neka pravna pitanja nisu uzeta u obzir prilikom sklapanja relevantnog ugovora krajem prošle godine zbog brzog tempa pripreme dokumenata.

Prema rečima vršioca dužnosti ministra odbrane Slovačke, ova carinska pitanja su već rešena. „Bilo je i drugih problema. Oni će biti rešeni nakon što nemačka kompanija odgovorna za njih završi svoje zadatke“, dodao je Jaroslav Nađ, napominjući da ne predviđa dalje probleme.

Predsednik parlamenta Slovačke Boris Kolar rekao je da se po pitanju prebacivanja lovaca MiG-29 u Ukrajinu prvo mora odlučiti da li privremena vlada ima legitimitet da to učini.