Kako pruge sprečavaju napade konjskih muha na zebre

Kako pruge sprečavaju napade konjskih muha na zebre

Istraživači sa Univerziteta u Bristolu otkrili su zašto je krzno zebre tanko prugasto i oštro ocrtano.

Njihovi nalazi, objavljeni 17. februara u Journal of Ekperimental Biology, otkrivaju da su jasne crno-bele razlike i male tamne mrlje posebno efikasni u sprečavanju napada konjske muhe. Ove karakteristike posebno eliminišu obrise velikih jednobojnih tamnih mrlja koje su privlačne konjskim mušicama na malim udaljenostima.

Tim teoretizira da tanke trake na leđima služe da minimiziraju veličinu lokalnih karakteristika na zebri koje su privlačne muvama koje grizu.

Istraživanje su vodili profesor Tim Caro i dr Martin Hov, obojica sa Škole bioloških nauka Univerziteta u Bristolu.

Profesor Karo je objasnio: „Znali smo da konjske mušice ne žele da slete na prugaste objekte — brojne studije su to sada pokazale, ali nije jasno koji aspekti pruga smatraju odbojnim.

„Da li je to tankoća pruga? Kontrast crnog i belog? Polarizovani signal koji se može emitovati od objekata? Zato smo krenuli da istražimo ove probleme koristeći različite šarene tkanine prebačene preko konja i snimili nadolazeće konjske mušice.“

Tim je otkrio da tabanidne konjske mušice privlače veliki tamni predmeti u svom okruženju, ali manje tamni izlomljeni uzorci. Potpuno sivi kaputi su bili povezani sa daleko najviše sletanja, zatim kaputi sa velikim crnim trouglovima postavljenim na različitim pozicijama, zatim malim šarama šahovnice bez posebnog redosleda. U drugom eksperimentu, otkrili su da kontrastne pruge privlače malo muva, dok su homogenije pruge bile privlačnije.

Profesor Caro je dodao: „Ovo sugeriše da će svaka kopitara koja smanji svoj ukupni tamni obris prema nebu imati koristi u smislu smanjenja napada ektoparazita.“

Tim je pronašao malo dokaza za druga pitanja koja su testirali, naime polarizaciju ili optičke iluzije koje zbunjuju tačna sletanja, kao što je takozvani „efekat vagona-točka” ili „efekat berberina”.

Sada tim želi da utvrdi zašto je prirodna selekcija dovela do pojave pruga kod kopitara — porodice konja — ali ne i kod drugih kopitara.

Profesor Caro je dodao: „Znamo da je zebrino krzno – krzno – kratko, što omogućava usnim organima konjske muhe da dođu do kože i krvnih kapilara ispod, što ih može učiniti posebno podložnim mušicama, ali je možda važnije da su bolesti koje oni nose su fatalne za porodicu konja, ali manje za kopitare. Ovo zahteva istraživanje.“