Severna Koreja upozorava da će Pacifik pretvoriti u „poligon za gađanje“

Severna Koreja upozorava da će Pacifik pretvoriti u „poligon za gađanje“

Severna Koreja je ispalila balističku raketu na svoju istočnu obalu, saopštila je u ponedeljak vojska Južne Koreje, dok je moćna sestra lidera Kim Džong Una upozorila da će Pacifik pretvoriti u „poligon za gađanje“, povećavajući tenzije u Region.

Drugi detalji o raketi, uključujući njen domet leta, nisu bili odmah dostupni.

Japanska obalska straža saopštila je da je Severna Koreja lansirala tri projektila koji bi mogli da budu balističke rakete ubrzo posle 22:00 GMT, od kojih su svi pali za nekoliko minuta. Sva trojica su sletela izvan japanske EEZ, saopštila je javna televizija NHK.

Sestra severnokorejskog lidera Kima, Kim Jo Džong, izdala je saopštenje i upozorila na povećano prisustvo američkih strateških sredstava na Korejskom poluostrvu.

„Pažljivo ispitujemo uticaj koji bi to izvršilo na bezbednost naše države“, rekla je ona u saopštenju. „Učestalost korišćenja Pacifika kao našeg dometa zavisi od karaktera akcije američkih snaga.

Lansiranje dolazi samo dva dana nakon što je Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u more kod zapadne obale Japana, u, kako je nazvala, „vežbi iznenadnog lansiranja“.

Lansiranje projektila u ponedeljak je treći veliki test naoružanja Severa ove godine nakon što je Pjongjang zapretio „neviđeno upornim, snažnim“ odgovorom dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države spremaju za svoje godišnje vojne vežbe kao deo napora da se odbiju od rastuće nuklearne i raketne pretnje. koje Sever predstavlja.