Detektivi tretiraju smrt biskupa u Los Anđelesu kao ubistvo

Detektivi tretiraju smrt biskupa u Los Anđelesu kao ubistvo

Katolički biskup u južnoj Kaliforniji ubijen je u subotu samo nekoliko blokova od crkve, a ubistvo dugogodišnjeg sveštenika zvanog „mirotvorac“ je zaprepastilo versku zajednicu Los Anđelesa, saopštile su vlasti, piše AP.

Detektivi istražuju smrt biskupa Dejvida O’Konela kao ubistvo, saopštilo je odeljenje šerifa okruga Los Anđeles.

Vlasti nisu saopštile da li je biskup bio meta pucnjave ili je njegova vera bila faktor u ubistvu. Šerifovo odeljenje nije htelo da kaže kako ili gde je njegovo telo otkriveno. Strelac — ili strelci — ostaju na slobodi.

O’Konel, 69, bio je sveštenik 45 godina i bio je rodom iz Irske, navodi Angelus Nevs, novinska kuća nadbiskupije. Papa Franja ga je imenovao za jednog od nekoliko pomoćnih biskupa nadbiskupije Los Anđelesa — najveće u zemlji — 2015.

O’Konel je godinama radio u južnom Los Anđelesu i fokusirao se na intervenciju bandi, izvestio je Angelus Nevs. Kasnije je pokušao da postigne mir između stanovnika i policije nakon nasilne pobune 1992. nakon što je porota oslobodila četvoricu belih policajaca LA-a za prebijanje Rodnija Kinga, crnca. Skoro dve decenije kasnije, okupio je zajednicu u dolini San Gabrijel da ponovo izgradi misiju tamo nakon napada podmetnutog požaru.

O’Konel je pronađen u Hasijenda Hajtsu oko 13 časova. Subota sa prostrelnom ranom. Šerifovi zamenici pozvani su u to područje – samo nekoliko blokova od katoličke crkve Svetog Džona Vianija, koja je deo O’Konelove nadbiskupije – na osnovu izveštaja o hitnoj medicinskoj pomoći.

Bolničari su ga konstatovali mrtvim na licu mesta, saopštilo je šerifovo odeljenje. Nadbiskupija je saopštila da je O’Konel živeo u Hasijenda Hajtsu, ali nije odmah jasno da li je pronađen u svojoj kući ili negde drugde.

O’Konelu su u nedelju bile posvećene mise u crkvama širom regiona. Komšije i parohijani su ostavili cveće i sveće i molili brojanicu pored policijske trake u Hasijenda Hajtsu.

Gabrijela Gil je prvi put upoznala O’Konela kada je bila trudna sa svojim najmlađim detetom posle katoličke školske mise.

„Pitala sam ga da li bi se molio nad mojim stomakom“, rekla je za Asošiejted pres dok su ona i njena porodica odali počast na mestu zločina.

Majka sedmoro dece, Gil bi razgovarala sa O’Konelom o svojim sinovima i ćerkama i njenoj veri tokom godina. „Nikada se niko na ovom svetu nisam osećao bolje shvaćenim“, rekla je ona, dodajući da je prvobitno mislila da je umro od srčanog udara ili neke hitne medicinske pomoći.

Vest o njegovom ubistvu ju je zaprepastila – samo prošle godine, O’Konel je predsedavala konfirmacijom svog sina.

„Videla sam ga na parkingu pre početka mise i samo je izlazio u malu šetnju, moleći svoju brojanicu“, rekla je.

Eparhija Kork i Ros u Irskoj, u kojoj je rođen O’Konel, šokirana je smrću sveštenika.

„Od svoje hirotonije 1979. godine episkop David služi kao sveštenik u Los Anđelesu, ali je uvek održavao vezu sa porodicom i prijateljima u Korku gde je bio redovan posetilac“, rekao je biskup Fintan Gavin u izjavi. „Molimo se da Gospod uteši mnoge prijatelje episkopa Davida u Korku i širom Irske.

Šerif okruga LA izrazio je saučešće agenciji, rekavši da su detektivi „posvećeni hapšenju odgovornih za ovaj užasan zločin“.

„Bio je mirotvorac i imao je strast da služi onima kojima je potrebna dok je unapređivao našu zajednicu“, rekao je šerif Robert Luna na Tviteru.

Nadbiskup Los Anđelesa Hose H. Gomez izneo je molitve nadbiskupije za O’Konelovu porodicu, kao i za policiju koja istražuje zločin.

„Biskup Dejv je bio čovek duboke molitve koji je imao veliku ljubav prema Našoj Blaženoj Majci“, rekao je on. „Bio je mirotvorac sa srcem za siromašne i imigrante, i imao je strast da izgradi zajednicu u kojoj se poštuje i štiti svetost i dostojanstvo svakog ljudskog života.

Hacienda Heights je neinkorporirana zajednica oko 30 kilometara istočno od centra Los Anđelesa.

Nasilje je poslednje koje je potreslo verske vođe u Los Anđelesu. Dva Jevreja je prošle nedelje upucao i ranio napadač za koga su vlasti rekli da ih je gađao zbog njihove vere. Osumnjičeni Jaime Tran optužen je za savezne zločine iz mržnje.