Makron i Zelenski razgovaraju o ratnim planovima

Makron i Zelenski razgovaraju o ratnim planovima

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su u nedelju o strategijama, uključujući ono što je ukrajinski lider opisao kao zajedničke odluke uoči ovonedeljne godišnjice ruske invazije na njegovu zemlju.

Dvojica lidera razgovarala su telefonom dok su zapadni lideri obećali na konferenciji u Minhenu da će ojačati svoju podršku Ukrajini suočenoj sa najnovijim vojnim napadima Rusije, piše Rojters.

Zelenski je, u svom noćnom video obraćanju, rekao da je zahvalio francuskom predsedniku „što razume naše potrebe i što je zajednički izrazio da ne možemo da protratimo nijednu priliku ili nedelju dana u našoj odbrani od ruske agresije“.

„…Razgovarali smo i o važnim odlukama koje planiramo za ovu nedelju – za našu godinu otpora.

To je bila referenca na prvu godišnjicu ruske invazije, 24. februara.

Makronova kancelarija je u saopštenju saopštila da su dvojica lidera razgovarala o posetama Zelenskog ovog meseca Londonu, Parizu i Evropskoj uniji u Briselu, i da je Makron ponovio podršku NATO-a za dodatne vojne isporuke Ukrajini.

Makron je takođe ponovo potvrdio Zelenskom svoju podršku mirovnom predlogu od 10 tačaka koji je Zelenski izneo tokom njihovog telefonskog razgovora.

Makron je rekao francuskom listu Le Žurnal du Dimanš u intervjuu objavljenom u nedelju da, dok Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, Francuska nije želela da „slomi“ Rusiju.